Saturday, February 23, 2013

Aliette de Bodard: Obsidian & Blood trilogy

Kerrankin ajoissa: ranskalaisvietnamilainen Aliette de Bodard on tämän vuoden Finnconin yksi kunniavieraista. Häneltä on julkaistu paljon novelleja sekä Obsidian & Blood -romaanitrilogia.

Trilogia sijoittuu atseekkien kukoistuksen aikaan, ja kertojapäähenkilö Acatl on Kuoleman jumalan pappi. Acatl joutuu kuitenkin nopeasti toimimaan sekä etsivänä (Servant of the Underworld), poliitikkona että maailmanpelastajana (Harbringer of Death, Master of the House of Darts) ja melko haluttomasti kunkin roolin omaksuu. Mutta kun vaihtoehtoja ei ole ja valtakunnan etu on tärkein... Sarjan ensimmäisessä osassa (Servant...) pelataan vielä verrattain pienillä panoksilla (kysessä on "vain" Acatl'n veljen henki), mutta nopeasti uhka skaalautuu suuremmaksi.

Obsidian & Blood -sarjan kirjat toimivat kaikki ihan itsenäisinäkin kokonaisuuksina, mutta tietenkin niistä saa enemmän irti, jos lukee kaikki järjestyksessä. de Bodard kuvaa atsteekkien maailmaa todella hyvin ja hän on selvästi tutkinut historiaa paljon (kirjan taustatiedoissa kerrotaankin mitkä asioista pohjautuvat kokonaan historiaan ja missä on otettu taiteellisia vapauksia). Eri jumaluudet ovat toki tärkeässä asemassa tällaisessa maailmassa ja he ovatkin varsin aktiivisia toimijoita, usein julmia ja mustasukkaisiakin. Yliluonnollinen elementti on siis oikeastaan koko ajan läsnä, ja romaanit ovat mitä suurimmassa määrin fantasiaa (kuitenkin onneksi "perinteisestä" täysin poikkeavassa maailmassa).

Siitä huolimatta, että kirjoissa on paljon kuolemaa (ihan jo päähenkilön ammatinkin vuoksi), veri virtaa ja uhrauksia tehdään oikealle ja vasemmalle, on trilogia kuitenkin varsin kevyttä luettavaa ja erittäin viihteellinen ja viihdyttävä. Tarinat ovat aika suoraviivaisia ja niissä tapahtuu paljon. Päähenkilö pohtii toki osaansa pappina ja vertaa omaa elämäänsä sisarustensa elämiin (Acatl'n sisko nousee tärkeään rooliin toisessa kirjassa), mutta myös toiminnallisille taistelukohtauksille on paikkansa. Acalt'in vastapainona sarjassa on myös hänen oppilaansa Teomitl, jonka toiminta on varsin erilaista kuin Acalt'in itsensä.

Romaanit voi ostaa Angry Robotsin verkkokaupasta helposti ja varsin edullisesti.

No comments: