Wednesday, November 21, 2007

Peter Such: Earthbaby

Taas on monta kirjaa kesken ja arvostelukirjojakin, mutta välissä hieman scifiä. Peter Suchin Earthbaby on enemmän tai vähemmän eko-scifiä, paikoitellen hyvinkin mukaansatempaavaa.

Tulevaisuuden maapalloa on koetellut ekokatastrofi ja henkiinjääneet selviävät miten selviävät. Toisaalla USA on lähettämässä avaruuteen Earthbaby-avaruusalusta jossa rahoittajina ovat NASAn lisäksi yksityiset tahot. Earthbabyn viisihenkinen miehistö huomaa nopeasti että heidän missionsa ei ehkä ole ihan niin suoraviivainen kuin he olivat kuvitelleet ja vaaralliseksihan se menee. Toisaalla seurataan maan pinnalla "vastarintaliikkeen" jäsenten toimintaa ja myös hieman mystisempiä elementtejä mukaan on hienosti saatu.

Mielenkiintoisinta tässä kirjassa on juuri Earthbaby-osuus. Se kerrotaan avaruusaluksen "psykologin" näkökulmasta ja on hauska lukea hänen pohdintojaan ryhmädynamiikasta ja siihen vaikuttavista asioista. Eko-scifinä Earthbabysta ehkä puuttui "jotakin": olisi ollut ehkä mielenkiintoisempaa lukea ajasta juuri katastrofin jälkeen. Mutta scifinä oikein hyvää: tarpeeksi tekonolgiaa ja kuitenkin ihmisiä. Earthbabyn kirjoittaja on asunut ilmeisesti Kanadan lisäksi myös Suomessa (tai ainakin hän tuntee suomalaisia), ja kirjan loppuosassa onkin pari "Suomi matkailumainos"-pätkää, jotka hieman häiritsivät... Suomalaisia nimiä on sentään käytetty oikein!

Olipa kiva lukea pitkästä aikaa scifiä!

No comments: