Thursday, May 15, 2008

Ian McDonald: Brazyl ja Desolation Road

Kaksi kirjaa yhdellä iskulla tai postilla ainakin, eli Åconin kunniavieraan Ian McDonaldin kirjat Brazyl (jonka luin ennen conia) ja Desolation Road (jonka ostin conista ja luin sen jälkeen). Myös samaisen kirjailijan ensimmäinen (DR) ja viimeisin (B) kirja.

Brazyl jatkoi monella tavalla samoilla linjoilla River of Gods'in kanssa. Samantyyppinen "vieraan kulttuurin" kuvaus tässäkin. Mutta oikeasti kirjat olivat tietysti täysin erilaiset. Brazyl'issä seurattiin kolmea erillistä/yhtenevää tarinaa menneisyydessä, nykypäivässä ja tulevaisuudessa, Brasiliassa toki (ainakin jossain Brasiliassa). Voimakkaana teemana kirjassa oli - kuinka ollakaan - jalkapallo. Myös yksilöllisyyttä ja uskontoa kuvattiin voimakkaasti. Brazyl saattoi vedota minuun enemmän kuin River of Gods ihan sen tyhmän syyn takia että Brasiliassa (ja juuri Sao Paolossa) olen käynyt, Intiassa en. Omia kokemuksia oli siis helpompi verrata kirjailijan kokemuksiin. Hieno kirja! Tarkemman ruotimisen jätän myöhäisempään ajankohtaan ja johonkin toiseen paikkaan.

Desolation Road oli taas ihan erilainen. Marsiin sijoittuva "uudisraivaaja"-tarina, jossa kuitenkin oli hyvin voimakkaan oloisia fantastisia elementtejä (eikä niinkään "mies elementtejä vastaan!", mihin usein näissä kirjoissa törmää). Desolation / destiny -rinnastus nousi usein esiin. Desolation Road kertoo pienestä Desolation Roadin kaupungista, sen perustamisesta aina väistämättömään (niinkö?) tuhoon asti. Monet pienet asiat ja ihmiset nivoutuvat yhteen ja tuntuu että monilla kaupungin asukkailla on selkeä kohtalo Marsin ja Desolation Roadin historiassa, monen sukupolven ajanjaksolla. Paikoitellen tarina hieman keskikohdallaan junnaa, mutta onneksi ei kovin pitkää aikaa. Pidin kovasti kirjoitustavasta: monet luvuista muodostavat ihan oman kokonaisuutensa ja tarinassa vain vierailevista sivuhenkilöistä on saatu novellinkaltaisia tarinoita kerrottua. Olipa kiva lukea tällaista scifiä taas pitkästä aikaa!

No comments: