Tuesday, June 22, 2010

Hal Duncan: Escape from Hell!

Escape from Hell! ei ole ehkä ihan romaanimittainen vaan pienoisromaani ("novella"), mutta pitihän se lukea kun Hal oli Suomeen tulossa (vastaanottamaan Tähtivaeltaja-palkintoa ja lomailemaan).

Siinä missä Vellum tai Ink ovat melko korkealentoisia ja paikoitellen jopa monimutkaisia, on Escape from Hell! huomattavasti suoraviivaisempi. Kuten nimestä voi päätellä, kyseessä on tarina Helvetistä pakenemisesta. Neljä enemmän tai vähemmän viatonta henkilöä ("a hitman, a hooker, a hobo and a homo") kuolee ja joutuu Helvettiin, mikä ei tietenkään ole mikään mukava paikka. Joten sieltä pitää päästä pois, aseet laulaen.

Pääpaino on siis toki toiminnalla, ja sitä Duncan kuvaakin kiitettävän hyvin. Sivulauseissa mietitään toki sitäkin, millaiset synnit johtavat Helvettiin ja onko kaikki aivan oikeutettua. Helvetin kuvaus on myös mielenkiintoinen, sillä Helvetti on paitsi toiset ihmiset, myös esimerkiksi media, jota Duncan kohtelee varsin raa'asti. Helvetissä on eri tasoja, ja niitä kuvaillaan yksityiskohtaisesti. Kovin pahaan goreen ei kuitenkaan Duncan sorru. Hieman puolivälin jälkeen tapahtuva näkökulma muutos jätti hieman kylmäksi, mutta jatko-osaan Assault! on Heaven! pitää toki tutustua (kunhan se ilmestyy). Escape from Hell! sopinee mainiosti ihmisille, joita kiinnostaa Duncanin kiihkeä ja nopeatempoinen kerronta, mutta jotka eivät halua uhrata aivan niin paljon aikaa ja aivoja mitä Vellum tai Ink vaatisivat.

No comments: