Monday, September 26, 2011

China Miéville: Embassytown

Yksi maailman parhaista kirjailjoista, China Miéville, kirjoitti scifi-romaanin. Ja Embassytown on ihan "selvää" scifiä, toisin kuin Miévillen aiempi tuotanto jonka genrelajittelusta voisi keskustella pitkäänkin.

Kaukana tulevaisuudessa ihmiset asuttavat planeettaa, jolla elää myös planeetan alkuperäisrotu, "Isännät." Elo on sinänsä aivan rauhaisaa, siitäkin huolimatta että Isäntien kanssa keskustelu ei ole aivan helppoa, vaan siihen kykenevät ainostaan Suurlähettiläät. Päähenkilö Benner Cho pääsee näkemään eturivistä mitä tapahtuu kun paikalle saapuu uusi Suurlähetteliäs.

Embassytown on mahtava kirja! Siinä on yhdessä kirjassa enemmän mielenkiintoisia ideoita kuin monessa heikomassa yhteensä. Miéville kirjoittaa tietenkin edelleen omalla, kauniin mutkikkaalla kielellään.Vanhalle lingvistille kirja, jossa (yhdessä) pääosassa on kieli, tulkkaus ja kulttuuri oli miellyttävä kokemus. Ehkä juuri tuo kielen merkitys ja kielen muodostuminen jäivät mieleen kaikkein mielenkiintoisimpana aspektina.

Vaikka The City & The City olikin loistava romaani, on Embassytown vielä loistavampi. Tämä piti - kliseisesti sanottuna - otteessaan alusta loppuun ja yllätti joka metrillä! Lisää!

2 comments:

JJ Karhu said...

Kaukana tulevaisuudessa ihmiset asuttavat planeettaa, jolla elää myös planeetan alkuperäisrotu, atevit. Elo on sinänsä aivan rauhaisaa, siitäkin huolimatta että atevien kanssa keskustelu ei ole aivan helppoa, vaan sitä saa tehdä ainostaan korkeasti koulutettu kääntäjä/tulkki/diplomaatti, "paidhi". Päähenkilö Benner Cho... eikun Bren Cameron, nykyinen paidhi, pääsee näkemään eturivistä mitä tapahtuu, kun...

Kyseessä siis C. J. Cherryhin "Foreigner"-sarja, jota on vuodesta 1994 ilmestynyt 13 kirjaa.

En tietenkään edes yritä väittää, että kyseessä olisi kopio, huvituinpa vain juonikuvauksesta :) Tulkkaus/kääntäminenhän on isossa osassa myös Vingen kirjassa "Taivaan syvyydet".

Kisu said...

Itsellekin tuo Foreigner-sarja tuli mieleen aluksi - mutta siis vain aluksi. Koska Embassytownissa ja Foreignerissa ei ihan kauheasti samaa sitten loppujenlopuksi ole. Tai no, en tietenkään ole lukenut kuin tuon sarjan 1.osan, mutta sen perusteella ainakaan. :)

Foreigner oli hyvä, Embassytown oli mielestäni parempi ja tosiaan hyvin erilainen.