Sunday, September 13, 2009

George R.R.Martin: Fevre Dream

Coneissa on kiva kuulla, kun ihmiset suosittelevat kirjoja. Joskus kunniavieraat kehuvat omia kirjojaan, ja sehän on toki varsin OK. Finnconin kunniavieras George R.R.Martin puhui vampyyri-paneelissa myös omasta romaanistaan, Fevre Dream, ja pakkohan se oli sitten hankkia.


Fevre Dream sijoittuu Missisippin varrelle, 1850-luvun lopulle. Persoonallinen heikosti menestyvän jokilaivafirman omistaja Abner Marsh (Lovecraft tuli mieleen, mutta...) saa kalpealta ja rikkaalta herrasmieheltä Joshua Yorkilta tilauksen maailman hienoimmasta jokilaivasta. Marsh rakennuttaa laivan Yorkin rahoilla, Yorkilla on toki muutamia kummallisia ehtoja. Ja Fevre Dreamista tuleekin Missisippin komein ja nopein laiva, mikä herättää myös muiden tahojen huomion. Yorkin menneisyys tulee kolkuttelemaan, mikä ei oikeastaan ole ihme; hän kun tuntuu sitä aktiivisesti takaa ajavan.

Viime aikoina on tullut luettua paljon vampyyriromaaneja ja niissä on ollut selvästi havaittavissa kolme eri vampyyrityyppiä: on hyviä vampyyrejä (esim. Louis), pahoja vampyyrejä (esim. Zillah) ja sitten on huonoja vampyyrejä (ehkei pidä mainita esimerkkejä...). Martinin vampyyrit menevät kaikki kahteen ensimmäiseen kategoriaan: hahmot ovat hyviä, vampyyreille olennainen "peto" on läsnä koko ajan ja pedon voittaminen on tärkeä teema. Joshua York on mitä onnistunein vampyyri, Marsh myös varsin mieleenpainuva hahmo. Aivan kirjan alussa oleva kuvaus orjamarkkinoista jäi sekin mieleen. Myös yksinäisyys nousee monessa kohtaa esiin (sekä vampyyrien että ihmisten kohdalla) ja muutoksen väistämättömyys. Pitää pystyä muuttumaan, maailma ympärillä muuttuu koko ajan. Martinin kirjassa eletään juuri orjuuden lakkauttamisen aikoja ja jokilaivojen kultakautta, mutta tietoisuus laivaliikenteen hiipumisesta häilyy kauniisti taustalla. Tunnelma on kohdallaan: välillä nautitaan etelän lämpimistä, tuoksuvista öistä ja välillä ollaan oikeasti kauhukirjassa.

Se, että George R.R.Martinin kirjoittama romaani oli loistava, ei ollut varsinainen yllätys. Mutta kyllä tämä taas nosti rimaa uudempien vampyyriräpellysten kohdalla.

2 comments:

Liina said...

Fevre Dream on kyllä mahtava! olisin halunnut conissa siihen nimmarin, mutten omistanutkaan sitä, enkä sitten ehtinyt paikalle kaupan kautta :(

jotenkin Fevre Dream oli kaikessa loistavuudessaan myös niin haikea, että vieläkin valtaa alakulo mielen kun kirjaa ajattelen.

Raija said...

Hienoa, että otit Fevre Dreamin luettavaksi.
Kirja on voimakas lukuelämys; haikea, mutta myös yksi niistä harvoista, joita lukiessa oikeasti pelotti. Martin osaa lopettaa tarinansa loistavasti!