Friday, March 19, 2010

Terry Pratchett: Nation

Terry Pratchettin Discworld kirjat ovat olleet varsin hauskoja, mutta taso on viime vuosina alkanut hieman hiipua (mikä ei olekaan kovin ihmeellistä: Discworld on todella pitkä sarja!). Niinpä suhtautumineen Nation-romaaniin oli aluksi hieman nihkeä: tämä ei ole edes Discworldia.

Nation-romaanin maailma alkaa valtavalla aallolla, joka käytännössä lopettaa Mau-pojan maailman. Hän ainoana kansastaan ("Nation") selviää hengissä, ja huomaa pian, että hänen kansansa saarelle on huuhtoutunut kummallinen valkoihoinen kummitustyttö, Ermintrude. Yhdessä Mau ja Daphne (joksi Ermintrude haluaa itseään kutsuttavan) alkavat rakentaa uutta maailmaa, jossa on paljon vanhaa ja jotain uuttakin.

Nationin maailma on melkein kuin omamme, mutta ei kuitenkaan. Näennäisesti 1800-luvun puoliväliin sijoittuvan kirjan maailmassa Darwinin Lajien synty on juuri ilmestynyt, ja se onkin temanttisesti tärkeässä asemassa. Pratchett viittaa usein viktoriaaniseen sukupuolten väliseen kanssakäymiseen, ja siitä saadaankin paljon ihan hauskaakin huumoria. Toki kyseessä on kasvukertomus: Mau on juuri lähes läpikäynyt mieheksikasvamisrituaalinsa, mutta ei ehtinyt saada tatuointejaan ennen tuhoisaa aaltoa, ja niinpä hän uskoo ettei hänellä ole lainkaan sielua. Onko sielu sitten kovin tarpeellinen, sitä pohditaan myös ja luonnollisesti myös ihmisten suhdetta jumaliin. Pratchett on onnistunut pitkästä aikaa kirjoittamaan paitsi mielenkiintoisia hahmoja, myös mielenkiintoista pohdintaa. Nation yllättikin tosi positiivisesti ja vaikka sitä nuortenkirjana markkinoidaan, sopii se hyvin vanhemmillekin (se tuntuu olevan vähemmän "nuortenkirja" kuin esimerkiksi Tiffany Aching -sarja, jotka nekin ihan hauskoja kirjoja ovat).

2 comments:

SunSun said...

Discworldin tason laskusta sen verran, että Pterryllähän on Alzheimerin tauti. :(
Se varmaan vaikuttaa kirjojen tasoon pakostakin.

Hyvä kuitenkin, että Pterry pystyy kirjoittamaan, ja on vielä kirjoittanut hyvän kirjan! :)

Kisu said...

Totta, Alzheimer varmaan on vaikuttanut tason laskuun. Tosin, ikävä sanoa, mielestäni Discworldin tason lasku alkoi jo ennen taudin julkistamista... sitähän ei tietenkään voi tietää koska tauti on oikeasti alkanut mieleen vaikuttaa.

Tämän sanottuani: aion lukea Discworldeja(kin) jatkossa(kin)... :)