Wednesday, March 31, 2010

Jay Lake: Escapement

Aiemmin mainitun (Mainspring) Jay Laken toinen kirja Escapement sijoittuu muutamaa vuotta ensimmäisen osan jälkeen, samaan maailmaan.

Tällä kertaa seurataan kolmea hahmoa. Yksi heistä on Muurilla kasvanut tyttö Paolina, joka haluaa paeta kylänsä miesten ahdasmielisyyttä. Eikä mikään ihme: Paolina on todellinen nero. Toisaalla Al-Wazir joutuu matkaamaan kohti Muuria, jälleen kerran, tällä kertaa melko mammuttimaisen tehtävän kera. Ja kolmannessa tarinassa kirjastonhoitaja Childress (jonka Hethorkin tapasi Mainspringissä) joutuu toteuttamaan kohtaloaan, tai muokkaamaan sitä. Kaikkien kolmen kertomukset tietenkin liittyvät toisiinsa.

Escapement alkaa loistavasti. Lake kuvailee maailmaansa nyt eri näkökulmasta, ja miten ihana maailma se onkaan! Kirjan ehdoton vahvuus on sen alussa. Valitettavasti sitten tapahtumat alkavat junnata paikallaan, ja tekstiä on liikaa. Vaikka hahmotkin ovat ihan mielenkiintoisia (Childressia ehkä lukuunottamatta), olisi tapahtumia voinut hieman tiivistää. Lake käsittelee maailmaansa kohtaavia suuriakin mullistuksia (tai niiden mahdollisuuksia), mutta valitettavasti paikoitellen kirja käy jopa hieman tylsäksi... Olisikin mielenkiintoista lukea Lakelta johonkin muuhun maailmaan sijoittuva kirja, eli todennäköisesti tulee luettua myös seuraavaksi ilmestynyt Green. Escapement on selvästi niitä kirjoja, josta joko pitää voimakkaasti tai joka kyllästyttää, ja valitettavasti nyt osui tuo jälkimmäinen vaihtoehto.

No comments: