Monday, April 5, 2010

Stieg Larsson: Tyttö joka leikki tulella

Millennium-trilogian toinen osa jatkaa lähes siitä mihin ensimmäinen osa loppui. Mikael Blomkvist tutkii siis jälleen, tällä kertaa Tukholmassa.

Tällä kertaa tutkitaan seksi- ja ihmiskauppaa Ruotsissa. Pahoja asioita tapahtuu, ja Lisbeth Salander käyttäytyy huolestuttavasti. Lisbethin mielenterveyden epäilyyn käytetäänkin melko iso osa ajasta, mutta kaikelle lienee luonnollinen selitys?

Larsson miettiin sivuhahmonsakin huolellisesti. Lähes kaikista, vähemmänkin merkittävistä hahmoista, kerrotaan pitkät pätkät historiaa. Tämä saa toki hahmot vaikuttamaan luonnollisilta ihmisiltä, mutta onko kaikella juonen kannalta niin paljon merkitystä? Kirjaa tämä tietenkin pidentää. Ajoittain tuntui siltä, että hieman lyhentääkin olisi voinut: nyt tarina pääsee kunnolla vauhtiin vasta noin sivun 250 kohdalla. Onneksi Larssonin proosaa lukee ihan sujuvasti, eikä missään vaiheessa tarina kovin paljoa tunnu junnaavan paikallaan. Kantaaottavahan tämäkin on - samoin kuin 1.osa - mutta ei onneksi saarnaava. Loppuratkaisu oli sen verran jännittävä, että kolmaskin osa pitää kyllä lukea, kunhan arvostelukirjoja saa taas pois alta.

No comments: