Sunday, January 8, 2012

Vuosi 2011: Tilastointia

Heikon lukuvuoden 2010 jälkeen 2011 oli taas parempi vuosi, peräti 90 luettua romaania/novellikokoelmaa! Tähän vaikutti olennaisesti tietenkin 2 kk sairausloma (murtunut käsivarsi), jonka aikana oli aikaa lukeakin.

Suomeksi tuli luettua nyt reippaasti yli puolet kirjoista, peräti 51 kpl. Näistä suurin osa oli arvostelu/Kuvastaja-kirjoja, mutta toki muutama muukin mukaan mahtui. Luin mm. kaikki Tähtifantasia-ehdokkaat (osittain siitäkin syystä, että olin aiheeseen liittyvässä paneelissa kesän Finnconissa).

Vuoden parhaat kirjat tuli luettua kesällä: China Miévillen Embassytown ja Guy Gavriel Kayn Under Heaven. Kumpikaan näistä ei ollut varsinaisesti uusi tuttavuus, vaan molempien kohdalla odotukset olivat korkealla. Muita hyviä olivat Hannu Rajaniemen The Quantum Thief, Suzanne Collinsin Matkijanärhi sekä Helena Wariksen Suden lapset (jatkoa toissa vuoden Kuvastaja-voittajalle). Eikä pidä unohtaa Anne Leinosen & Eija Lappalaisen Routasisaruksia, tai viime vuoden Kuvastaja-voittajaa, Pasi Ilmari Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytäviä).

Luin myös kaikki Hugo-ehdokasromaanit ja äänestinkin! Suosikkini (Ian McDonald, Dervish House) ei voittanut, mutta palkintojenjaon seuraaminen netistä oli paljon jännittävämpää kun oli itse äänestänyt.

Myös sähköisiä kirjoja tuli kokeiltua, niin "oikealta" lukulaitteelta kuin iPadiltakin. Erityisesti käden ollessa kipsissä sähköinen kirja oli oikeasti parempi vaihtoehto, ja matkoilla tietenkin myös. Toistaiseksi on tullut hankittua lähinnä kirjoja, joiden saatavuus perinteisessä formaatissa on hankala, ja saa nyt nähdä mihin suuntaan ostoinnostus tästä lähtee. Matkoilla novellikokoelmat olivat käteviä.

Con-puolella oli melko hiljainen vuosi; osallistuin vain kolmeen coniin (Åconia kun ei ollut). Tähtivaeltajapäivän yhteydessä järjestetty VanderCon oli näistä ensimmäinen, ja se koostui Jeff & Ann VanderMeerista reissaamassa ympäri Suomea (tännekin ehtivät, kävimme mm. Muumilaaksossa). Kesällä oli sitten Eurocon Tukholmassa, ja siellä loistivat Ian McDonald, Elizabeth Bear ja tietenkin fanikunniavieras Jukka Halme (Euroconiin liittyi kyllä oikeastaan vielä toinekin con, eli Båtcon matkalla Helsingistä Tukholmaan). Ja sitten oli tietenkin Finncon Turussa, jossa pääsi tapaamaan Richard Morganin ja Nalo Hopkinsonin.

2012 vaikuttaisi con-aktiivisemmalta vuodelta (nyt jo suunnitelmissa 4 conia), ja tärkeimpänä pitää tietenkin mainita Finncon 2012 kesällä Tampereella, joka varmaan tulee viemään aktiivista lukuaikaa vuodelta 2012...

2 comments:

Maisie said...

Luettujen 2011 -listallasi on monta kirjaa, jotka itsekin haluan lukea. Blogistasi löytyy varmasti helposti selaamalla vielä lisää "haluan lukea" + huutomerkki -osastoon kuuluvia teoksia.

Hauskaa :)

Ja hyvää uutta lukuvuotta.

Kisu said...

Kiva kuulla, että blogista on ollut iloa! Hyvää lukuvuotta sinullekin!