Monday, September 24, 2007

Lois McMaster Bujold: The Sharing Knife - Beguilement

Lois McMaster Bujold saisi minun puolestani palata takaisin Miles Vorkosigan-saagaan (jonka viimeinen osa oli melko heikko) tai Chalion-sarjaan (joka jäi mielestäni kesken). The Sharing Knife -sarja (2.osaa) on taas ihan uusi maailmansa.

Beguilement on käytännössä romanttinen kirja fantasiamaailmassa. Maailma on ihan mielenkiintoinen ja ensimmäiset n. 170 sivua kirjasta toimivatkin tosi hyvin. Sen jälkeen tarina keskittyy ihan liikaa päähenkilöiden väliseen suhteeseen ja sen etenemiseen ja muu kerronta tuntuu pysähtyvän. Sekä Fawn että Dag ovat ihan hyviä hahmoja, vähän kärjistettyjä toki molemmat. Fawn ei mene Bujoldille ominaiseen Cordeilia Naismith Vorkosigan -muottiin, mikä on tosi iso plussa. Varsin kykenevä Fawn tietysti on, mutta ei ihan samalla tavalla kuin Bujoldin naiset yleensä ovat, mikä on eruttöun hyvä asia.

Maailma on tosiaan oikein mielenkiintoinen, hyvin maanläheinen. Taikuus, sellaisena kuin se maailmassa esiintyy, on sekin hyvin kerrottu eikä liian voimakkaasti kaikkien ulottuvilla. Voimakkaimpiin juttuihin liittyvät uhraukset ovat nekin hieman erilaisia kuin nyt yleensä. Mutta silti: loppupuolella kirjaa tuntuu siltä, kuin Bujold kertoisi keksimänsä kansan tavoista ilman suurempaa juonellista merkitystä. Yksityiskohtaisuus on jo liiallista, näinkin (onneksi) lyhyessä kirjassa.

Kaikesta valituksesta huolimatta: paljon huonompaakin julkaistaan ja varmasti tulee se toinenkin osa luettua.

No comments: