Tuesday, October 9, 2007

Terry Pratchett: Wintersmith

Vaikka vaikuttaa siltä, etten ole lukenut mitään pitkään aikaan, kyse on kuitenkin taas arvostelukirjoista (ja niitä olen ehtinyt lukea viimeisen parin viikon sisään 5 kpl, ja yksi niistä oli todellinen mammutti kooltaan!)

Mutta nyt oli taas aika lukea "omaksi iloksi" ja mikä sen iloisempaa kuin Terry Pratchettin uusin pokkari, Wintersmith. Wintersmith on "nuoremmille" suunnattua Discworldia ja kertoo nuoresta (13 v) noidasta, Tiffany Achingista. Tiffany on ikäisekseen varsin kyvykäs noita ja apunaan hänellä ovat Nac Mac Feeglet, tappelemiseen ja ryyppäämiseen keskittyvät lähinnä haltioita muistuttavat pienet, siniset miehet. Tiffany on nuoruudestaan johtuen vielä varsin impulsiivinen ja impulsiivisuus johtaakin ongelmiin: Talventakoja (Wintersmith) itse rakastuu Tiffanyyn ja kevään tulo onkin vaakalaudalla.

Hyvin taattua Pratchettia. Hieman samoja teemoja kuin muutamassa aikaisemmassa teoksessa (tarinoiden merkitys, itseluottamus), mutta ei suinkaan häiritsevästi. Tiffany on varsin hyvä hahmo ja toisin kuin muutamat muut Pratchettin hahmot, hän ei ole vielä täysin kaikkivoipa vaan erehtyväinen. Sivuhahmoina mukana hääräävät Pratchettiin "kuuluisammat" noidat ja uutena, ihanana hahmona mukaan tulee kissanpoikanen You. (Kuten lausessa: "You, get off from there!")

Pratchettin huumori vetoaa yhä, vaikkei tämä aivan hysteerisen hauska ollutkaan. Aion kyllä lukea jatkossakin, nyt taas vaan pitää odotella vuosi uuden Discworld romaanin pokkariversiota...

No comments: