Wednesday, January 16, 2008

Gregory Maguire: Wicked

Ei vieläkään joululahjakirja, mutta sellainen, joka on ollut lukulistalla jo pitkään (ja jonka löytäminen pokkarina oli kiven alla), eli Gregory Maguiren Wicked - The Life and Times of the Wicked Witch of the West.

Wicked
kertoo siis Oz-maan "Lännen ilkeän noidan" tarinan, pääasiallisesti ajalta ennen Dorothyn saapumista. Ns. loppuratkaisu on siis selvillä jo alusta asti, mutta Maguire kertoo kuinka Noidasta tuli Noita (ja mikä - ja millä tavalla - teki hänestä Ilkeän). Maguire luo myös melko oman kuvauksensa Ozista, paikoitellen nojaten Baumin alkuperäiseen tekstiin, paikoitellen leffaan ja suurimmaksi osaksi omaan mielikuvitukseensa. Oz ei ole lainkaan yhtä auvoinen ja satumainen paikka kuin Baumin teoksessa (jonka jatko-osista en muista mitään...)

Maguiren Ozissa on paljon uskontoa, politiikkaa ja uskonnollista politiikkaa. Tämä luo paikoitellen hyvinkin julman alavireen kertomukselle ja herättää kysymyksiä myös ihmisyydestä, vapaasta tahdosta ja muista keveistä aiheista... Tarina ei siis ole lainkaan niin "höttöä" kuin voisi lähtökohdasta päätellä, päinvastoin! Toki kevyempiäkin osuuksia on, mikä tietysti tasapainottaa.

Oikein hyvä ja suositeltava kirja, mutta Oz-tarinan tunteminen lienee välttämätöntä tarinasta nauttimiseen. Kirja lienee tulossa myös suomeksi tai niin olen kuullut...?

No comments: