Sunday, January 27, 2008

Sean Stewart: Yoda: Dark Rendezvous

Ei vieläkään joululahjakirjoja... "Välipalana" päätin lukaista Sean Steawartin kirjan Yoda: Dark Rendezvous. Elämäni ensimmäinen Star Wars -kirja! Joten miksi ihmeessä Star Warsia? Sean Stewartin takia (hän on yksi suosikkikirjailijoistani tällä hetkellä.).

Eikä hän pettänyt tässäkään. YDR (lyhennetään hieman...) sijoittuu aikaan osien II ja III välillä, eli siis kloonisotiin. Kreivi Dooku ilmoittaa Yodalle haluavansa rauhaa ja niinpä Yoda lähtee tapaamaan Dookua mukanaan 2 jediä ja 2 jedioppilasta. Pääpaino tarinassa onkin jedioppilaiden tarinassa, ja se on hyvä asia. Leffat nähneenä tietää, että tiettyjen hahmojen on jäätävä henkiin, mutta tätä tarinaa varten keksityt hahmot ovat kaikki ihan vapaata riistaa. Eli on mahdollista jännittääkin hahmojen kohtaloa. Stewart nostaa jälleen kerran esiin myös perheen merkityksen, niin kuin useissa muissakin kirjoissaan, eikä tälläkään kertaa perhe ole täysin 100% rakastava ja luotettava. Perheen käsitettä käsitellään myös monella tavalla.

Lopussa tarina melkein sortuu Deus ex machinaan, mutta onneksi ei ihan niin pahasti kuin miltä ensin näyttää. Yoda on hahmona varsin sympaattinen ja Stewart kohtelee häntä tarpeeksi humoristisesti. Yoda ei suinkaan ole täydellinen vaan paikoitellen kärttyisä vanha otus. Myös muut hahmot ovat tarpeeksi mielenkiintoisia ja jopa kreivi Dookun ajatuksiin päästään käsiksi (ja hänen motiivejaan selvennetään). Dialogi on parempaa kuin Lucasilla, mutta siihen nyt ei paljoa tarvita... Star Wars -leffojen (niiden uusienkin) näkeminen tosin on välttämätöntä romaanista nauttimiseen, mutta tuskin näitä kukaan sellainen lukeekaan, joka ei olisi leffoja nähnyt?

Kannatti lukea! Aionko lukea lisää Star Wars -romaaneja? Tuskin (elleivät ole mielenkiintoisilta kirjailijoilta). Luenko lisää Sean Stewartia? Takuuvarmasti!

No comments: