Saturday, November 1, 2008

Glen Duncan: Minä, Lucifer

Halloweenin "kunniaksi" tuli luettua sitten Luciferin omaelämäkerta, Minä, Lucifer (jonka on tosin kirjoittanut Glen Duncan).

Luciferille annetaan siis mahdollisuus elää kuukausi ihmisenä (surkean kirjailijan, Declan Gunn'in ruumiissa) ja sen jälkeen mahdollisuus jopa - gasp! - palata takaisin Taivaaseen. Kunhan vaan elää kunniallisesti eikä ainakaan tee Gunnille mitään peruuttamatonta. No, Lucifer ottaa tietenkin kaiken ilon irti ihmisyydestä ja manipuloi maailmaa "tavalliseen tapaansa." Samalla hän tietenkin kertoo, miten raamatullinen historia oikeasti menikään.

Ajatuksena tosi hauska ja kirjassa on hetkensä. Luciferin into maanpäälliseen elämään on melko ennalta-arvattavaa (huumeita, viinaa, seksiä), ja satiiriset kommentit eivät aivan pure. Erittäin hyviä pointtejakin on (kuten se, että Luciferille Jeesuksen kuolemasta ei ollut mitään hyötyä, päinvastoin, ja natsi-kohtaus on myös ihan vaikuttava), mutta kokonaisuus jää latteaksi ja varsinkin loppu on varsin tökkö. Erityisen ärsyttävää on myös Luciferin tapa vaellella aiheesta toiseen ja sitten valittaa siitä: hän ilmeisesti kuitenkin kirjoittaa tietokoneella, jolla tunnetusti editoiminen on mahdollista...!

Ei hyvä, ei erityisen huonokaan. Harmillisesti ihan hyvä lähtökohta. Parempiakin Lucifereja on kirjallisuudessa nähty (Gaimanin, esimerkiksi).

No comments: