Sunday, November 9, 2008

Guy Gavriel Kay: Ysabel

Joskus ajoitus osuu nappiin. Guy Gavriel Kay'n Ysabel oli istunut hyllyssä jo pari kuukautta, mutta sain luettua sen samana päivänä kun se voitti World Fantasy Award'in! Eli sekin projekti edistyi hieman.

Ysabel - toisin kuin Kayn aiemmat teokset - sijoittuu kokonaan "oikeaan maailmaan," Provenceen tarkkaanottaen. Päähenkilö Ned on työmatkalla olevan isänsä mukana Ranskassa ja sotkeentuu ikiaikaiseen ja toistuvaan rakkaustarinaan. Ned joutuu samalla selvittelemään myös omaa elämäänsä ja etenkin hänen ympärillään olevien ihmisten historiaa. Kay yhdistelee roomalaisia ja kelttimyyttejä hienosti ja "vieras"-konseptia käsitellään paljon.

OK, ensimmäinen ajatus Ysabelista oli "15-vuotias päähenkilö, voi ei!", mutta sen verran kehutusta kirjasta kuitenkin oli kyse, että oli pakko jatkaa. Eikä Ned huono päähenkilö olekaan, Kay osaa tunnetusti kirjoittaa hyviä hahmoja. Tarinassa oli tiettyjä yhtymäkohtia Fionovar-sarjaan, mutta ei mitenkään huonolla tavalla (lähinnä tiettyjä samoja teemoja). Vaikka Ned on tarinan päähenkilö, useissa kohdissa käy hyvin selväksi että hän ei oikeastaan tiedä asioista kovin paljoa, eikä hän ratkaise kaikkia ongelmia (onneksi!). Hänen ympärillään olevilla aikuisilla on omakin elämänsä, josta Ned ei ole tietoinen. Kirjasta puuttuu myös useille fantasiakirjoille ominainen mustavalkoisuus, mikä on aina ollutkin Kayn vahvuus.

Onko tämä Kayn paras kirja, ja se, josta WFA olisi pitänyt antaa? Ehkei, mutta ei tämä missään tapauksessa ole huonoinkaan hänen kirjoistaan (eikä lainkaan huono muutekaan). Seuraavaa Kayn kirjaa odotttelen jo...

No comments: