Tuesday, April 7, 2009

Carrie Vaughn: Kitty and the Midnight Hour

Luulisi että näihin urbaaneihin fantasiasarjoihin kyllästyisi, mutta aina pitää kokeilla uutta. Carrie Vaughnin Kitty-sarjaa oli kehuttu, joten parempi aloittaa ekasta osasta, Kitty and the Midnight Hour.

Kitty on myöhäsillan radio-DJ, joka ajautuu vetämään keskusteluohjelmaa yliluonnollisista jutuista. Tämä on tietysti ihan luontevaa, onhan Kitty ihmissusi. Tässä maailmassa tosin yliluonnollisen olemassaolo ei ole vielä ihan "julkista kamaa" ja ongelmiahan siitä seuraa, niin ihmissusien kuin muidenkin öttiäisten kanssa. Toisaalla Kitty auttaa poliiseja tutkimaan raatelumurhaa, joka vaikuttaa ihan ihmissusien hampaiden tekemältä.

Tämä oli taas vaihteeksi ihan mielenkiintoinen kirja. Vaughn kuvaa hyvin Kittyn ihmis/susipersoonien eroja ja - toisin kuin Briggsin Mercy - Kitty todellakin tuntuu olevan osa susilaumaa, hyvässä ja pahassa (Mercy tietenkään ei ollut ihmissusi, mikä selittää eron, mutta tämä toimi paremmin). Susivaisto vs. ihmismieli toimi hyvin, etenkin kun susipersoonassa oli muutakin kuin vain väkivaltaa (lauman johtajan miellyttäminen kuvattiin hyvin). Kitty on ihan vinkeä muutenkin hahmonakin (ja nimestä on pakko tykätä!), joten varmaan näitä tulee luettua toinenkin, jos jostain lainaksi saa. Urbaanifantsusarjoja ei jaksa ostaa, kirjahyllyt notkuvat jo entisestäänkin, mutta onneksi kaverit ostaa...

No comments: