Sunday, April 5, 2009

Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa

Tyäpaikan lukupiiri jälleen kerran: edellisenä kirjana oli Bryan Talbotin Tuhman rotan tarina (ei varmaankaan tarvitse kauheasti arvailla kuka ehdotti lukupiiriin sarjakuvaa...), nyt Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa. Ihan erilaista, ja kuitenkin monissa kohdin samanlaistakin, ihmisistä ja heidän väärinkohtelustaan on kyse kuitenkin pohjimmiltaan molemmissa.

Tuhat loistavaa aurinkoa on kahden afganistanilaisen naisen, Mariamin ja Lailan tarina. Mariam naitetaan itseään huomattavasti vanhemmalle miehelle, ja lapsettomuus muodostuu ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi. Mies ottaa toisen vaimon, Lailan, ja naisten välinen ystävyys kehittyy voimaksi väkivaltaista ja hallitsevaa aviomiestä vastaan. Afganistanin historia ja nykyisyys toimivat hyvin kulisseina tarinalle.

Kirja on tärkeä: on totta kai hirvittävän tärkeää, että naisten asemasta maailmassa puhutaan. Ja kauheita asioita kirjassa tapahtuukin, epäilemättä hyvin realistisia ja totuudenmukaisia. Tämä ei kuitenkaan valitettavasti muuta sitä seikkaa, että hahmot ovat hieman yksiulotteisia (ehkä Lailaa ja osittain Mariamia lukuunottamatta), tarina on ennalta-arvattava ja etenkin miehet kuvataan hyvin mustavalkoisesti (loppuratkaisu on hieman töksähtävä sekin). Eli asia on hyvä ja tärkeä, mutta kerrontatapa ei aivan tehokkain mahdollinen. Leijapoika on kuulemma parempi, pitänee lukea sekin.

No comments: