Wednesday, July 21, 2010

Ellen Kushner & Delia Sherman: The Fall of Kings

Finncon 2010 valmisteluissa piti lukea tietenkin vielä se viimeinen Ellen Kushnerin kirjoittama kirja (muut siis jo luettu aikaa sitten). Mukavasti myös Delia Sherman tuli Finnconiin, eli pääsi juttelemaan Riverside-kirjoista heidän molempien kanssa.

The Fall of Kings on toinen Riverside-kirjoista, mutta sijoittuu kronologisesti viimeiseksi. Swordspointin tapahtumista on kuutisenkymmentä vuotta, Priviledge of the Swordista noin neljäkymmentä. Muutamia ensimmäisestä ja kolmannesta kirjoista tuttuja hahmoja on vielä mukana, mutta pääpaino on uusissa hahmoissa: Theronissa ja Basilissa, joista toinen on herttuan perijä ja toinen taas yliopiston tohtori. Basil tutkii kuninkaiden arvoitusta: olivatko he todella hulluja ja pahoja, ja - ennen kaikkea - mikä oli kuninkaiden suhde velhoihinsa? Oliko velhojen magia oikeaa magiaa? Tämä kaikki on tietenkin hyvin vallankumouksellista, ja politiikka onkin tärkeässä osassa tarinaa. Yliopistotutkimus voi oikeasti vaikuttaa yhteiskuntaan! Tärkeänä juonena on toki myös Theorinin ja Basilin suhde, ja sen syyt ja seuraukset.

The Fall of Kings oli loistava kirja, ja silti pidin siitä vähiten Riverside-kirjoista. Yksityiskohtiin menemättä, Theronissa oli paljon samaa kuin Alecissa (perustellusti, toki), mikä oli ihanaa. Sarjan synkin kirja tämä oli, ehdottomasti, mutta kyllä herätti taas halun lukea uudestaan kaksi muutakin osaa. Tällainen ihmisten välinen "fantasy of manners" on kyllä monella tavalla vielä mielenkiintoisempaa kuin suuret taistelut ja hirviöt! Äh, olisipa Riverside-kirjoja enemmän!

Finnconista vielä muutama sana: uskomattoman loistava tapahtuma! Järjettömästi mielenkiintoista ohjelmaa (joka jäi väliin, kun piti olla itse ohjelmassa), mahtavat ja todella mukavat kunniavieraat (sekä ulkomaiset että kotimaiset) ja poikkeuksellisen korkeatasoiset naamiaiset! Ja oli tietenkin ihanaa tavata taas kaikkia vanhoja ja uusiakin kavereita! Ensi vuonna Turussa ja 2012 Tampereella!

3 comments:

Omppu said...

Lainaisin sulta ne Riverside-kirjat, jos sopii?

Kisu said...

Joo, ainakin Swordspointin voin lainata heti. Muihin on pienimuotoinen jonotuslista ihan talouden sisäpuolella. :)

Tuletko Huviretkeilemään? Voisin tuoda pinon kirjoja (suurin osa sun...)

Omppu said...

Tulen, nähdään huomenna!