Friday, July 30, 2010

China Miéville: Kraken

China Miévillen uusin kirja piti ostaa heti kun tuli kaupassa vastaan, on sen verran mielenkiintoisesta kirjailijasta kuitenkin kyse.

Kraken kertoo Lontoosta, maailmanlopun kulteista, varkaudesta, taikuudesta ja - kuinka ollakaan - lonkeroista. Mitä tapahtuu, kun maailmanlopun ennustukset ja -kultit alkavatkin olla totta, ja mitä ja ketä palvotaan jumalina? Kauheasti ei juonesta tee mieli tässä sanoa.

Toisin kuin vaikkapa The City & The City, Kraken on paikoitellen todella hauska ja täynnä mustaa huumoria (myös ei-aivan-niin-mustaa). Vaikka kyseessä on vakava aihe (maailmanloppu), on tyyli ja kerronta kuitenkin suhteellisen kevyttä. Ja mielikuvituksellista! Miévillen Lontoota kansoittavat ihmisten lisäksi mm. patsaissa asuva hahmo, hieman re-made-tyyppiset olennot joita kontrolloi elävä Tatuointi ja laumoittain muita omituisia otuksia. Lontoo on todellakin elossa! Tämä ehkä vetoaa Miévillen kirjoissa kaikkein eniten: hänen tarinoissaan kaupunki, on se sitten "oikea" Lontoo tai fiktiivinen New Crobuzon/Beszel, on aina kulisseja tärkeämmässä roolissa. Siinä missä The City & The City:n fantastisista elementeistä voidaan kinastella, Krakenissa fantasia on voimakkaammin läsnä. Tietenkään kyseessä ei ole Tolkien-kopio, vaan Miévillelle tyypillisempää, groteskimpaa fantasiaa!

Toiseksi hauskin kirja maailmanlopusta!

No comments: