Wednesday, June 8, 2011

Haruki Murakami: Kafka rannalla

World Fantasy Award -voittajien lisäksi on kiva lukea Tähtifantasia-voittajia. Muutamissa tapauksissa voi jopa lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla! Nyt siis työn alla Haruki Murakamin Kafka rannalla.

Kafka rannalla on tavallaan juonellinen. Joka toisessa seurataan kotoaan lähteneen nuoren Kafkan matkaa, joka toisessa taas kissojen kanssa puhuvan Nakatan kertomusta. Tarinat lähestyvät toisiaan koko ajan, ja vaikuttavatkin toisiinsa. Kafka päätyy sisartaan etsiessään rauhalliseen kirjastoon, mutta hänen rauhansa järkkyy julmasta murhasta. Nakata taas etsii kissoja ja päätyy matkaamaan kauas kotoaan. Olennaisessa osassa ovat myös hahmot, jotka Kafka ja Nakata matkallaan tapaavat.

Kafka rannalla oli todella kummallinen kirja. Monta juttua meni varmasti ohi ja lopussa jäi hieman sellainen "mitä..?" fiilis. Paikoitellen kirja oli hauska, yhdessä kohdassa suorastaan vastenmielinen. Nakata on hahmona mielenkiintoinen, Kafka jää taas etäiseksi (tarkoituksella). Todellisuuden, mielikuvituksen, unen ja harhan väliset erot ovat Murakamilla hyvin häilyviä ja lukijankin on ajoittain vaikea erottaa missä mennään. Tai sitten en vain tajua.

Murakamilta pitäisi selvästi lukea jotain muutakin, kyllä tämä mielenkiintoinen kirja oli!

No comments: