Monday, June 6, 2011

Patrick Süskind: Parfyymi

Patrick Süskindin Parfyymi on monellakin tavalla harvinainen World Fantasy Award -voittaja: se on alunperin saksankielinen (eikä siis englannin) ja se on suomennettu.

Parfyymi kertoo Jean-Baptiste Grenouillen tarinan. Jean-Baptisten elämä on lähinnä päähänpotkivaa (selityskin löytyy: Grenouillella ei ole ominaistuoksua), mutta hänellä on täydellinen hajuaisti. Hän pystyy erottamaan minkä tahansa tuoksun. Hän päätyykin parfyymintekijän oppipojaksi, mutta hänen ikuinen tavoitteensa on laatia täydellinen tuoksu. Harmi vain, että täydellinen tuoksu vaatii useammankin neitsyen hengen...

Parfyymi ei siis ole ihan tyypillinen fantasiakirja, sen fantasiaelementit ovat kuitenkin aika vähäiset. Pääpaino onkin tuoksujen kuvauksessa ja Süskind onnistuu tässä mestarillisesti. Tuoksut ovat yksi tehokkaimmista tavoista luoda tunnelmaa kertomukseen eikä tässäkään tehdä poikkeusta. Grenouille on hahmona harvinaisen epäpidettävä ja loppuratkaisu yhtäaikaa hyvin epätyydyttävä ja kuitenkin tyydyttävä. Temanttisesti Süskind ei varsinaisesti ihmiskuntaa säästele: siinä missä Grenouille on ikävä ihminen, ei siellä juuri ketään mukavampaakaan ole saatavilla. Sen verran mielenkiintoisia (vaikkakin ikäviä) ajatuksia Süskindillä kuitenkin on, että voisi olla mielenkiintoista lukea häneltä jotain muutakin. Mitään muuta ei tosin ole suomennettu.

1 comment:

Himmic said...

Olen lukenut kirjan ja mielestäni se oli mukavaa ja ajatuksiaherättävää luettavaa. Blogisi ulkoasu on tosi kiva, ihan btw :) Hienoa kun jaksat lukea myös klassikoita!