Saturday, March 22, 2008

Adam Roberts: On

Jälleen kerran pre-con-lukemista. Tällä kertaa kyseessä on Swecon 2008 - ConFuse 2008 ja sen toinen kunniavieras Adam Roberts (joka kirjoja en ole Suomessa nähnytkään mutta Lontoosta niitä sai helposti ja yllättävän edullisesti).

On kertoo Tighe-nimisestä pojasta maailmassa, joka on pystysuora. Ihmiset siis asuvat kirjaimellisesti maailman reunalla olevilla ulkonemilla, maailma jatkuu suoraan ylös- ja alaspäin. Tighellä ei mene kovin hyvin isoisänsä kanssa ja eräänä päivänä tilanne menee niin huonoksi että Tighe putoaa maailman laidalta... eikä kuole, vaan päätyy toisen kulttuurin pariin.

Lähtökohta Onissa on tosi mielenkiintoinen: pystysuora maailma. Ja uusien kulttuurien kohtaaminen on tosi mielenkiintoista (tapa jolla uusien kielien ymmärtäminen on kuvattu on tosi onnistunut). Mutta hieman puolivälin jälkeen tulee muutama suoraan sanottuna liiankin graafinen kohta ja loppu oli ehkä vähän liikaa ristiriidassa alun kanssa, vaikka toki samaa "asiat voivat muuttua todella nopeasti" -teemaa siinäkin on. Harmillista sinänsä: alkuosa oli todella hienoa! Ihan lopusta en myöskään pitänyt, mutta kirjailija itsekin on ollut sitä mieltä, että ihmiset joko pitävät siitä tai sitten eivät (vaikka kirjailijan itsensä mukaan se on ainoa tapa jolla On voi loppua).

Eli siis: en varmaankaan tajunnut kirjaa, kun en sen hienoutta osannut täysin arvostaa. Aion kuitenkin lukea Robertsilta vielä jotain muutakin ennen Sweconia, mutta sitä ennen täytyy varmaan ottaa "työn alle" Åconin kunniavieraan Ian McDonaldin kirja... tai pari.

No comments: