Wednesday, March 5, 2008

Holly Black: Tithe

Hiihtolomainen Lontoonreissu kartutti kirjahyllyä taas kerran monella (käytetyllä) kirjalla ja yksi niistä oli jo pitkään (käytettynä) metsästämäni Holly Blackin nuorisofantasia Tithe.

16-vuotias Kaye on kuin kuka tahansa ikäisensä: viinaa, poikia, koulusta lintsaamista, mutta lapsena Kaye näki keijuja. Keijut kuitenkin katosivat, vain palatakseen nyt kun Kaye on aikuistumisen kynnyksellä. Blackin keijut ovat hyvin "mytologisia" keijuja ja haltioita, eli eivät vain kauniita ja hyviä otuksia vaan useimmiten päinvastoin. Kaye sotkeentuu seitsemän vuoden välein tapahtuvaan uhrausseremoniaan eikä aivan tajua kuinka isosta asiasta on kyse.

Tämä oli hyvä kirja. Nuorisofantasiaksikaan ei liian loppuun pureskeltu eikä kukaan päähenkilöistä ole liian hyvä/täydellinen. Hyvät ovat hyviä, kun ovat, pahat pahoja, kun ovat. Mustavalkoisia hahmoja toki on, mutta ei määrättömästi. Seelie ja unseelie ero on melko ohut paikoitellen... Kaye on suhteelisen uskottava hahmo ja hänen ystävänsä samoin. Ja erilaiset myyttiset olennot on kuvattu erityisen hyvin, oma suosikkini oli "kelpie" (jolle on varmaan joku suomennoskin...)

Tämä on sarjansa 1.osa, lisää pitää saada. Ihme ettei tätä ole tullut vielä suomeksi, saman kirjoittajan Spiderwick Chronicles kun on jo saatu (eivätkä ne ole yhtä hyviä kuin Tithe).

No comments: