Monday, June 9, 2008

Cory Doctorow: Little Brother

Ja vielä yksi... Cory Doctorowin Little Brother -kirjaa kehuttiin monessa paikassa ja se vaikutti muutenkin mielenkiintoiselta (ja tykkään nuortenkirjoista), joten pakkohan se oli ladata...

Ja ihan mielenkiintoinen se olikin. USA post-911 (kirja sijoittuu tarkemmin määrittelemättömään lähitulevaisuuteen) kärsii uuden terroristi-iskun ja ihmisten oikeuksia ja vapauksia karsitaan entisestään. Päähenkilö joutuu ns. silmätikuksi (hän on jo aiemmin kiertänyt Hallituksen Valvontaa mm. koulutietokoneestaan) ja tarttuu toimeen vapauksien takaisin saamiseksi tai ainakin väärinkäytösten paljastamiseksi. Kokonaisvaltaisena teemana onkin juuri sananvapaus, sen historia ja tietysti terrorisminvastaisten toimien ajoittainen äärimmäisyys ja päättömyys. Onko oikein lähteä oletuksesta että kuka tahansa voi olla terroristi?

Tämä on selkeästi nuoremmille lukijoille (ei kovin nuorille, tosin, lastenkirjasta ei ole kyse) suunnattu opetusromaani siitä, mitä kaikkea voi tehdä yksilönvapauden säilyttämiseksi. Miten kryptataan tietoa, miten varmistetaan että kukaan ei vakoile tietojasi yms. Ajoittain teksti onkin hieman infodumppausta, mutta onneksi erityiseen opettamiseen Doctorow ei sorru. Päähenkilön nörttitausta (kinda) on ihan vinkeä: vanhana roolipelaajana on hyvin helppo ymmärtää Vampire yms. viittaukset.

Kyllä tämä mielenkiintoinen kirja oli! Saatan hyvin käyttää tätä itsekin joskus opetuksessa: kirja oli kuitenkin sen verran ajatuksia herättävä (ja sen saa netistä...). Nyt pitäisi keksiä vielä joku fiksu kysymys tästä (tai jostain muusta Doctorowin kirjasta) ennen viikonloppua.

No comments: