Saturday, June 28, 2008

Terry Pratchett: Making Money

Joskus pitää lukea jotain muutakin kuin con-vieraiden kirjoja. Ja uusi Prathett-pokkari menee aina kaikkien muiden lukulistojen ohi...

Making Money on siis viimeisin Discworld-pokkari ja kertoo, kuinka ollakaan, pankkielämästä Ankh-Morporkissa. Pääosassa on Going Postal -kirjasta tuttu Moist von Lipwig, joka onkin ihan hauska hahmo (vaikka tietyt piirteet ovatkin hyvin samat kuin Vimesillä, ei se haittaa, koska Vimes on myös Pratchettin hahmojen paremmasta päästä). Moistille tehdään tarjous, josta hänen on hyvin vaikea kieltäytyä, eli hänet "valitaan" pankin johtoon (oikeasti pankin omistaa Mr Fuzzpot, koira). Pankin johtaminen ei ole ihan helppoa, tietenkään, ja niin pankin entisen omistajan sukulaiset kuin Lordi Vetinarikin tuntuvat heittävän kapuloita rattaisiin jatkuvasti. Moist haluaisi myös vaihtaa Ankh-Morporkin rahakannan kultakolikoista seteleihin ja siinäkin on omat ongelmansa.

Ei Making Money Pratchettin parhaita kirjoja ole, mutta muutama ihan vinkeä ajatus tässäkin on. Vetinari on ihastuttava vastustaja ja Moist tosiaan ihan viihdyttävä hahmo. Takakansiteksti on muuten taas näitä tapauksia, joissa kirjoittaja on lukenut palan sieltä, toisen täältä: sillä on hyvin vähän tekemistä kirjan itsensä kanssa! Kyllä kannatti kuitenkin lukea, leppoisaa välipalalukemista.

No comments: