Sunday, June 22, 2008

Iain M. Banks: Consider Phlebas

Taas con-kunniavieraan kirja, tällä kertaa Oslo Science Fiction Festival'in, Iain M. Banksin esikoisromaani, Consider Phlebas.

Banks esittelee jo ensimmäisessä romaanissaan Kulttuurin, mikä onkin kantava teema myöhemmissäkin kirjoissa. Ihmisten ja tietoisten koneiden "yhteismaailma," joka pitää muita vähempiarvoisina ja on sodassa useampaa muuta maailmaa vastaan. Consider Phlebasin päähenkilö, Horza, on vankkumaton Kulttuurinvihaaja ja hänen tehtäväkseen tuleekin käydä nappaamassa Kulttuurista hetkeksi karannut Mieli (Mind) muiden kansojen hyödynnettäväksi.

Player of Games ei napannut Banksilta eikä kyllä oiken tämäkään. Tässä tunnuttiin vain lentävän kiireellä paikasta toiseen ja etenkin aluksi tarina eteni liian avaruusoopperamaisesti (avaruusooppera on oikein hyvä juttu, mutta ei silloin kun odottaa jotakin muuta). Loppua kohti tunnelma tiivistyi ja tarina parani: loppukohtaus planeetalla olisi toiminut tosi hyvin novellina tai pienoisromaanina. Hm, pitää ehkä yrittää vielä jotakin Iain M. Banksilta ennen tuota conia, Iain Banksin (ilman M-kirjainta) töistä kyllä pidän... ja olisihan se noloa scifi-conissa mainita pitävänsä lähinnä niistä ei-scifi-kirjoista!

No comments: