Tuesday, August 19, 2008

Ellen Kushner: Swordspoint

Fantasiaa, tällä kertaan Ellen Kushnerin esikoisromaani (tosin jo vuodelta 1987) Swordspoint. Kushnerilta on tulossa piakkoin suomeksi Thomas the Rhymer (Vaskikirjoilta!), joka tulikin luettua jo pari vuotta sitten.

Swordspoint sijoittuu nimettömään (ja kartattomaan, mutta kerrankin sitä ei tarvinnut!) kaupunkiin, jossa kaksintaistelut ovat tavallinen tapa ratkoa ristiriitoja. Aateliset palkkaavat luonnollisesti miekkamiehiä taistelemaan puolestaan ja yksi heistä, Richard de Vier, onkin yksi kirjan päähenkilöistä. Kaupungissa juonitellaan kovasti ja Richard päätyy puolustamaan sekä omaansa että ennen kaikkea rakastettunsa Alecin kunniaa.

Todella hieno kirja! Ihana lukea periatteessa yksiosaista (jatko-osat eivät ole suoraa jatkoa) "toiseen maailmaan sijoittuvaa" kirjaa jossa ei matkustettu, ei ollut outoja rotuja, eikä edes magiaa. Kaupunki oli huolella laadittu ja Kushnerin tapa kuvailla juonitteluita ja seksuaalisuutta virkistävän raikas. Ei tässä mitään kovin graafista kuvausta ollut, mutta tarinan maailmassa henkilöiden rakastajien/rakastajattarien asemalla oli paljonkin merkitystä, sukupuolella huomattavasti vähemmän. Tästä ei kuitenkaan missään vaiheessa tehty suurta numeroa, näin vain oli, ja se tuntui aivan luonnolliselta. Ainakin yhdellä hahmolla oli yhtä aikaa sekä rakastaja että rakastajatar (joista hän oikeastaan halusi molemmista eroon, he olivat jo käyneet tylsiksi. Kirjassa ei ollut myöskään selvää "hyvää" tai "pahaa": monien hahmojen moraali oli parhaimmillaankin kyseenalainen eikä kukaan ollut selvästi suoraselkäisen hyvä. Richard, joka ehkä näennäisesti oli "kunniallisin" hahmo, oli hänkin kuitenkin ammatiltaan palkkatappaja... Alec oli erityisen mielenkiintoinen hahmo, hän ei ole fantasiahistorian tasapainoisin yksilö.

Samaan maailmaan sijoittuu myös pari muuta kirjaa, joihin pitää ehdottomasti tutustua! Kategorisoidaan tämä nyt fantasiaksi, vaikkei se oikeastaan sitä ehkä olekaan...?

2 comments:

Sari said...

spoilaanko pahasti jos sanon että myöhemmät kirjat on helpompi slotata fantsu-genreen? Mutta minä olen jo pitkään ja hartaasti fanittanut Kushneria yleensä ja Swordspointia erityisesti. Kivaa että muutkin tykkää :-)

Kisu said...

Ei spoilaa tai ei ainakaan haittaa. :) Aion hyökätä jatkon kimppuun heti kunhan tästä kerkiän, onneksi tajusin ostaa Priviledge of the Swordin samalla kuin Swordspointinkin SF Bokhandlenista.