Wednesday, August 6, 2008

Iain Banks: The Business

Vielä yksi con-kirja, tällä kertaa Oslo Science Fiction Festival'in kunniavieraan Iain Banksin The Business. Huonona scifi-fanina pitää myöntää, että Iain Banksin kirjat ovat mielenkiintoisempia kuin Iain M. Banksin...

The Business on tarina valinnoista ja valintojen seurauksista. Päähenkilölle tehdään melkein tarjous, josta hän ei voi kieltäytyä, mutta vastaavasti hänen on pohdittava tekonsa seurauksia. Toisaalla Firmassa ("The Business") on käynnissä jotakin kummallista, jota päähenkilö tietenkin päätyy tutkimaan.

Ei aivan yhtä hyvä kuin Crow Road, ei aivan yhtä realistinenkaan. The Business tapahtuu kyllä melkein "tuntemassamme maailmassa", muttei aivan kuitenkaan, mikä tekee siitä erittäin mielenkiintoisen. Etenkin Thulahn on paikkana kiehtova: se voisi olla olemassa muttei kuitenkaan taida olla. Banks tiputtelee sujuvasti paikkoja ja merkkituotteita ja tarina pysyy hyvin koossa ja oikean oloisena. Monella tavalla kirja viittaa myös kirjoitusaikaansa (1999), eli osa teknologiasta on hyvin pian vanhentunutta, mutta se ei onneksi haittaa, se ei ole tarinan pääpointti. Oikein suositeltava, ei tosin ainakaan vielä suomennettu.

No comments: