Monday, August 18, 2008

Norman Spinrad: Rautainen unelma

Vaikka Vaskikirjojen kirjoja on tullut ostettua jo monta, vihdoinkin tuli sellainen myös luettua! Kysesssä siis Norman Spinradin vaihtoehtohistoria-fantasiakirja Rautainen unelma.

Eli: Hitler päätti sittenkin jahdata unelmiaan spefi-kirjailijana. Hänen palkittu kirjansa Hakaristin herra (1956) muodostaa suuren osan Rautainen unelma -teoksesta. Hakaristin herra kertoo hyvin selkein sanoin herrarotuun kuuluvan miehen matkasta hallitsijaksi ja epäsikiöiden alistajaksi. Rautaisen unelman lopussa jenkkiprofessori analysoi miksi Hakaristin herra nousi niin suureen suosioon aikanaan.

Hauska idea, OK toteutus. Ajoittain Hakaristin herra käy hieman pitkäveteiseksi ja kirjoittajan (Hitler, ei ehkä niinkään Spinrad) tyyli on hieman töksähtelevää ja itseään toistavaa. Toisaalta, kun peilaa Hakaristin herraa moneen fantasiaeepokseen (en halua sanoa Eragon, mutta sanon kuitekin), on pelottavaa havaita kuinka selkeästi samaa kaavaa ne edelleen noudattavat ja kuinka selkeän fasistisia piirteitä ns. perinteisestä fantasiasta on löydettävissä, jos niitä haluaa sieltä nähdä. Rautainen unelma on toki satiiri, mutta valitettavan iso osa nykyfantasiasta ei ole... Ei Spinradia aivan parhaimmillaan, mutta oikein viihdyttävä teos.

No comments: