Monday, December 28, 2009

Ian R.MacLeod: The House of Storms

Puolivahingossa tuli törmättyä Ian R. MacLeodin kirjaan The House of Storms. Hän piti yhteisen kaffe-klatchin Justina Robsonin kanssa Novaconissa, ja kun tilaa sattui olemaan, pitihän sitä mennä juttelemaan. Samalla MacLeod kertoi The Light Ages -kirjastaan, jota tosin ei mistään kirjakaupasta/divarista löytynyt. Jatko-osa The House of Storms sen sijaan löytyi.

The House of Storms on kirja kunnianhimosta ja rakkaudesta, sekä hylkäämisestä ja perheistä. Alice Meynell tuo vakavasti sairaan poikansa Ralphin Invercombeen paraneemaan, ja sortuu äärimmäiseen vaihtokauppaan poikansa hengen pelastamiseksi. Ralph paraneekin ja kasvaa, vaan ei aivan sellaiseksi kuin äiti toivoi. Ralphin rakkaus palvelijatyttöön sotkee Alicen suunnitelmat, ainakin joksikin aikaa, mutta mitäpä ei äiti poikansa vuoksi tekisi?

Erityisen hienoa tässä on maailma. MacLeodin maailma on hieman viktoriaaninen, hieman steam-punkahtava maailma, jossa kuitenkin taikuudellakin on paikkansa. Ja taikuuttakin on monenlaista, voimakastakin. Ilmeisesti tarkemmat kuvaukset maailmasta löytyivät Light Ages -romaanista, mutta sen tunteminen ei onneksi ole tarpeen The House of Stormista nauttimisen. Tarina jakautuu kahteen osaan, joista jälkimmäinen kertoo Britannian sisällissodasta ja on selvästi alkuosaa heikompi. Aivan loppu pelastaa jonkin veran, mutta alkupuolen vauhtiin ja mielenkiintoisuuteen ei enää päästä. Pitäisi kuitenkin lukea myös The Light Ages, sillä sen verran mukaansatempaavan kokonaisuuden on MacLeod saanut aikaan. Tarinan opetus: kannattaa aina mennä kaffe-klatcheihin coneissa jos vain on mahdollista (vaikka ei olisikaan lukenut klatchaavilta kirjailijoilta vielä mitään)!

No comments: