Saturday, December 12, 2009

Liz Williams: The Empire of Bones

Liz Williamsin vanhempaa tuotantoa tuli hankittua Sweconissa. No, uudempaa myös, mutta ensin tuli luettua Intiaan sijoittuva The Empire of Bones, joka on Williamsin toinen romaani.

Jaya, kastiton vapaustaistelija kärsii nopeasti vanhentavasta sairaudesta. Kuullessaan verivihollisensa saapumisesta sairaalaan, Jaya karkaa, ja joutuu avaruusolentojen nappaamaksi. Käy ilmi, että maapallo on oikeasti avaruusolentojen kolonisaation tulosta, ja nyt he ovat tulossa takaisin. Onko kehitys maapallolla mennyt toivottuun suuntaan vai pitäisikö koe lopettaa pysyvästi? Jayan on tarkoitus toimia "vastaanottajana", mutta vaikka muukalaiset vaikuttavat ensin ystävällisiltä, onko heillä kuitenkin muita tarkoitusperiä?

Eli oikeastaan ihan samaa juonta, kuin muissakin Williamsin kirjoissa: kaksi eri kulttuuria kohtaa. Toisaalta, The Empire of Bonesissa on hyvin voimakas poliittinen painotus, jossa tasa-arvoa haetaan tavalla jos toisellakin. Muukalaisten ongelmat ovat ajoittain hyvinkin lähellä meidän omiamme, ja heidän kastijärjestelmänsä ja siihen liittyvät tunteita ja ajatuksia vaimentavat aineet on hyvin mielenkiintoinen. Ajoittain muukalaisten "toiseus" nousee hyvin esiin, ehkä eniten Sirrun hahmossa. Williamsilla on todella paljon "scifi-ideoita" The Empire of Bonesissa; ehkä enemmän kuin missään muussa hänen kirjoistaan.

Ei noussut aivan omaksi Williams-suosikikseni, mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen!

No comments: