Thursday, June 21, 2007

David Farlan: The Sum of All Men

David Farlandin The Sum of All Men aloittaa (kuinka ollakaan) eeppisen fantasiasarjan, Runelords-sarjan. Ei mitään uutta auringon alla siis.

Lähtökohdiltaan sarja (ja siis myös kirja) on aika hyvä. Runelords-sarjan maailmassa ihmisillä on selkeitä fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia, joita mystisten riimujen avulla voidaan siirtää toisiin ihmisiin, ns. riimulordeihin (hmm...suomennos ontuu). Jujuna on tietenkin se, että jos joku ominaisuudestaan luopuu, ei sitä saa takaisin ennen kuin se, jolle ominaisuus on annettu, kuolee. Maailmassa on siis todella voimakkaita/ketteriä/älykkäitä/kauniita ihmisiä ja vastavuoroisesti täysin voimattomia/kömpelöitä/tyhmiä/rumia. Periaatteessa antaminen on vapaaehtoista, mutta - kuten arvata saattaa - ihan kaikki eivät toimi niin ja sitten tuleekin ongelmia. Lähtökohta on siis hyvä ja herättää heti kaikenlaisia moraalisia kysymyksiä, joista ainakin osaa Farland käsitteleekin ihan hyvin.

Päähenkilöt ovat ihan OK, ei mitään kovin ihmeellistä. Ei ärsyttäviä ainakaan, muttei kovin mieleenpainuviakaan. Perinteinen "maanviljelijästä tulee kuningas" -lähtökohta on onneksi hylätty ja päähenkilöiden johtava asema on heti alusta asti selvä. Osa hahmoista tuntuu vain kehittyvän vähän liiankin nopeasti: elämää suurempi rakkaus kehittyy oikeasti neljässä päivässä? Niin, koko tarina tapahtuu noin viiden päivän aikana ja tähän Farland saa käytettyä yli 650 sivua...

Ja siinä onkin ongelma. Jo tätä kirjaa olisi saanut pätkäistä runsaasti, ja tämä vasta aloittaa sarjan, jossa on nyt jo 4 osaa ja lisää ilmeisesti tulossa. OK, eeppisyysskaala tästä varmaan vielä kohoaakin, mutta... Ei, ei vaan jaksa. Liikaa luettavaa. Jos yksittäiset kirjat olisivat ohuempia tai koko sarja esim. vain trilogia, ehkä viitsisi, mutta tämä taitaa kyllä jäädä tähän. Harmillista magiasysteemi oli kuitenkin hieman poikkeuksellinen ja ihan hyvin Farland kirjoitaa, mutta on niin paljon muutakin luettavaa. Eeppisen fantasiakirjallisuuden ystäville, joiden kärsivällisyys riittää sarjoille, tätä voi tosin hyvillä mielin suositella!

No comments: