Wednesday, June 6, 2007

Joe Haldeman: Forever Peace

Jatketaan coni-kunniavieraiden kirjoilla, tällä kertaa Finncon'07 kunniavieraan Joe Haldemanin Forever Peace (joka ei todellakaan ole jatkoa kirjalle Forever War, vaan nämä voi lukea ihan erillisinä kokonaisuuksina. Mitä ne siis todellakin ovat.)

Tulevaisuudessa ei enää sodita face-to-face (tai ainakaan rikkaissa maissa ei niin tehdä) vaan sotilaille isketään plugi niskaan ja he kontrolloivat valtavia sotilasrobotteja etänä. Forever Peacen päähenkilö Julian on yksi näistä sotilaista, kunnes "alkaa tapahtua" ja yhtäkkiä koko universumin tulevaisuus onkin vaakalaudalla. Julian ei ole se henkilö, joka universumia yksin lähtee pelastamaan (tämä ei ole sellainen kirja), mutta hän on tahtomattaankin keskeisessä roolissa kun suunnitellaan juonta, jonka avulla maailmankaikkeus voi säilyä. Siinä on tärkeässä asemassa rauhan saavuttaminen.

Forever Peace on hyvin erilainen kuin Forever War (joka on yksi parhaista sotakirjoista ikinä, kannattaa lukea, suomennettu nimellä Loputon sota). Forever Peace käsittelee enemmän ihmisyyttä ja sen eri aspekteja ja siitä mikä tekee ihmisestä ihmisen. Pyhittääkö tarkoitus keinot ja mikä tarkoitus on sellainen, johon kannattaa edes pyrkiä? Julian ei ole suoraviivaisesti sankarityyppiä, monella tavalla jopa päin vastoin.

Forever Peace
'ssa luotu maailma on sellainen, josta olisi mielenkiintoista lukea enemmänkin! Mitä tapahtuu kirjan jälkeen? Tahtoo tietää! Valitettavasti (?) Forever Free onkin sitten Forever Warin jatko-osa, eli tälle jatkoa ei ole ainakaan vielä kirjoitettu.

No comments: