Monday, June 11, 2007

Kauko Röyhkä: Ocean City

Kotimaista spefiä tällä kertaa, eli Kauko Röyhkän Ocean City. En ole Röyhkää aikaisemmin lukenut enkä varmaan olisi tätäkään ihan heti valinnut, mutta Sadetin suositteli (=toi työpöydälle), joten tokihan!

Ocean City on scifi-elementeiltään varsin kevyttä, ainoastaan addiktoiva kide-laite on selvä scifi-elementti. Tai no, ehkä myös Ocean City itse, joka on veden päälle rakennettu rikkaiden ja menestyvien "ideaalikaupunki" (ja lyhenne O.C on varmasti ihan Röyhkältä tarkoituksellista). Röyhkän maailmassa ihmisten lisääntyminen on huomattavasti nykyistä vaikeampaa ja päähenkilö onkin siittäjä Luukas Rothovius, jonka uskonnollinen vakaumus sotii usein mielihaluja vastaan. Kirjan juoni on varsin köykäinen, pääasiassa ovat enemmänkin ihmisen itsensä löytämisen ja yksinäisyyden teemat. Isä-teemaa Röyhkä yrittää käsitellä, mutta valitettavasti hyvän alun jälkeen tarina hieman loppua kohti löysistyy ja muuttuu liiankin action-leffaksi. Tästä olisi saanut huomattavasti enemmänkin irti.

Itse olisin halunnut lukea enemmän mielenkiintoisimmasta hahmosta, eli Ocean Citystä itse. Tällaiset yhteen kaupunkiin sijoittuvat kirjat ovat parhaimmillaan silloin kun kaupungista itsestään tulee elävä hahmo (Ambergris, New Crobuzon, Un Lun Dun, London Below, Gormenghast jne.) Röyhkällä olisi ollut tähän mahdollisuus, mutta hän jättää sen käyttämättä. Muutenkin tuntuu siltä, että Röyhkä käyttää aikaansa tarkoituksenmukaiseen shokeeraamiseen (seksin, väkivallan ja ajoittain ulosteidenkin tasolla) syvällisemmän hahmokuvauksen ja pohdintojen sijaan.

Eihän tämä kuitenkaan huono kirja ollut. Röyhkä kirjoittaa sujuvasti, hahmot ovat pääasiallisesti ihan uskottavia ja ajatukset, joita Röyhkä alkaa käsitellä, ovat sinänsä varsin mielenkiintoisia. Voisin hyvin kuvitella lukevani Röyhkältä jotain muutakin, ehkä hänen ei-scifi-kirjansa olisivat vieläkin mielenkiintoisempia?

No comments: