Tuesday, July 3, 2007

Emma Bull: Finder

Emma Bull'in Finder sijoittuu Borderlands-universiumiin, joka on oikeasti Terry Windlingin luoma maailma, mutta jota monet muut kirjailijat ovat (luvalla) käyttäneet. Mikä on ihan hauska konsepti sinänsä.

Jossain vaihessa (lähi)tulevaisuudessa haltiamaailma levittäytyy myös "oikean" maailman puolelle ja näiden kahden maailman yhtymäkohdassa on Bordertown, jossa sekä teknologia että magia käyttäytyvät kummallisesti. Bordertownissa on sekä ihmisiä että haltioita että kaikenlaisia muita omituisia olentoja. Finder kertoo tarinan Orient-nimisestä pojasta, joka osaa löytää asioita. Bordertownia koettelee vakava huumeongelma ja Orient palkataan selvittämään mistä on kyse.

Finder on selvästi teinikirjallisuutta: siinä on selvä ripaus S.E.Hintonia mukana ja tämä oli ihan hyvä asia. Toisin kuin monessa muussa urbaanimmassa fantasiassa, tässä ei ole kovin graafisia kuvauksia seksistä eikä väkivallasta ja sekin on ihan kiva. Orientin kyky on tarpeeksi yksiselitteinen eikä hän oikeasti osaa mitään muuta (ei magiaa yms), joten sekin pysyy "siistinä." Temanttisesti Finderissa on paljon esimerkiksi rotujen välisestä vihasta ja ystävyydestä, mikä on oikeastaan myös mielenkiintoista. Ja Bull kirjoittaa sujuvasti.

Tämä oli kyllä selvästi paremmasta päästä. Bordertown ei ollut kovin mielenkiintoinen paikka, mutta Bullilta voisi kyllä lukea jotain muuta joskus.

No comments: