Friday, August 3, 2007

J.K.Rowling: Harry Potter and the Deathly Hallows

Jep, viimeinen Potter, Harry Potter and the Deathly Hollows, luettu. Ei pelkoa, en aio tässä spoilata yhtään mitään, kunhan hieman koostan ajatuksiani.

Olihan se pitkä. Olisi voinut todellakin keskivaiheilta hieman tiivistää (tuli mieleen Frodon ja Samin matka Mordorissa, samantyyppistä tylsyyttä). Lopussa kiirehdittiin ehkä hieman liikaa. Muutama juonenkäänne oli hieman epäuskottava, pariin deus ex machinaankin sorruttiin.

Mutta. Minusta tämä oli hyvä lopetus (ja uskon, että se todella oli lopetus!) hyvinkin viihdyttävälle sarjalle. Tarpeeksi huumoria ja vastaavasti tarpeeksi tragediaa (tippa oli linssissä pariinkin otteeseen). Tässä kirjassa myös vaaran tuntu oli ensimmäistä kertaa selvästi mukana: fiksu kirjailija ei tapa suosittuja hahmoja kesken sarjan (paitsi yhden, muistaakseni 5.kirjan kuolemasta tuli paljon nutinaa, mutta Harryn kehityksen ja kasvun kannalta se oli välttämätön), mutta viimeisessä kirjassa kaikki (ihan kaikki!) ovat vapaata riistaa. Se vetosi! Omien suosikkihahmojeni "kohtalo" meni oikeastaan myös varsin hyvin, etenkin "suuren suosikkini" (jota en tässä mainitse, mutta joka IMHO sai ehdottomasti mitä ansaitsikin).

Kyllä tämä kannattaa lukea, etenkin jos on ne aiemmatkin lukenut. Tässä Rowling ei enää onneksi sorru samanlaiseen joka ikisen asian uudelleen selittämiseen kuin sarjan viidessä ekassa osassa.

No comments: