Monday, August 6, 2007

Neil Gaiman: Fragile Things

Vihdoinkin sain luettua tämän. Neil Gaiman on aina ollut suosikkikirjailijoitani ja erityisesti olen aina pitänyt hänen novelleistaan, joten odotin tätä uutta novellikokoelmaa oikeasti innolla.

Sikispä Fragile Things oli paikoitellen pieni pettymys. Siellä oli aika paljon melko heikkoja ja jopa tylsähköjä novelleja. Onneksi mukaan mahtui myös todellisia helmiä. Omat suosikkini ovat varmaan kriitikoidenkin suosimat A Study in Emerald (Sherlock Holmes -henkinen yliluonnollinen tarina) ja Sunbird (jonka Gaiman kirjoitti tyttärelleen syntymäpäivälahjaksi). Koska en ole koskaan ollut Tori Amos -fani, menivät hänen töitään koskevat novellit täysin ohi. Matrixin maailmaan sijoittunut novelli oli ihan mielenkiintoinen, etenkin koska se on kirjoitettu jo ennen ensimmäistäkään elokuvaa. Forbidden Brides of the Faceless Slaves in the Secret House of the Night of Dread Desire oli hauska (ja sillä on ihana nimi).

Kokoelmassa oli myös novella-pituinen The Monarch of the Glen -tarina, jossa päähenkilönä oli American Gods -kirjan Shadow. Tästä pidin, osittain tosin siksi, että Skotlannissa tuli juuri itse käytyä. American Gods oli myös mielestäni liian pitkä, mutta Shadow ihan mielenkiintoinen, eli oli hauska lukea hänestä lyhyempääkin tekstiä.

Ei siis niin hyvä kuin olisi voinut olla, mutta kannattaa lukea. Valikoima kokoelmasta onkin ilmestymässä syksyllä myös suomeksi Kirjavalta.

No comments: