Wednesday, August 1, 2007

Neil Stephenson: Snow Crash

On kirjoja, joita on pitänyt lukea ja pitänyt lukea ja pitänyt lukea, mutta ei vaan ole saanut aikaiseksi vaikka ne hyllyssä ovat olleetkin. Neil Stephensonin Snow Crash oli pitkään yksi näistä kirjoista.

Snow Crash on kuitenkin cyberpunk- ja virtuaalitodellisuuskirjallisuuden oikea klassikko, joka uudisti genreä paremmin kuin mikään ennen sitä (Neurovelhoa ehkä lukuunottamatta) tai sen jälkeen. Snow Crash vaikuttaa nyt ehkä hieman vanhentuneelta paikoin, johtuen tietenkin siitä, että monet niistä asioista, joista Stephenson kirjoitti 15 vuotta sitten, ovat nyt aivan arkipäiväisiä. Metaverse=2nd life? Tämä ei kuitenkaan kirjan kokonaisuuteen vaikuta, sillä tapa jolla Stephenson yhdistelee amerikkalaista unelmaa sumerilaisiin myytteihin on edelleen vertaansa vailla. Ja muutenkin, mitä muutakaan voisi odottaa kirjalta, jonka päähenkilön nimi todellakin on Hiro Protagonist? Saman tyyppistä yhdistelyä (ja aivan erilaista!) esiintyy muuten myös Hal Duncanin Book of All Hours -kirjoissa, ja Snow Crash onkin kuulemma ollut Halille tärkeä kirja aikoinaan.

Hieno kirja, ehdottoman suositeltava kaikille scifin ystäville! Ja muillekin, ei tämä niin HC-scifiä kuitenkaan ole (tai jos onkin, selittää Stephenson kaikki tarvittavat termit tarpeeksi syvällisesti).

No comments: