Tuesday, February 19, 2008

Bryan Talbot: Alice in Sunderland

Vaikka en ole koskaan Luther Arkwright'istä innostunut, Bryan Talbotin The Tale of One Bad Rat on uskomattoman hieno sarjakuva! Joten kun Talbot käy Alicen kimppuun, niin toki heti kiinnostuin (ja tajusin sanoa sen ääneenkin, niin sain sarjakuvan ystävänpäivälahjaksi).

Alice in Sunderland kertoo... no, vaikka mitä! Se kuvaa Sunderlandin historiaa, Alice in Wonderland kirjaan ja ennen kaikkea sen syntyyn liittyviä myyttejä ja totuuksia mutta toisaalta pohtii myös pitkälti samoja teemoja kuin Lewis Carrollkin aikoinaan Alicessa pohti. Lapsuutta, kaiken katoavaisuutta ja ajan olemusta. Talbotin tapa kuvittaa ja kertoa on värikästä ja vaihtelevaa ja vaikka albumi on paikoitellen hyvin raskas (historiaa on paljon!), pysyy se kuitenkin koko ajan kasassa ja liikkeessä monipuolisen ja tilanteisiin sopivan kuvituksensa ansiosta. Lewis Carrollista Talbot saa aikaan kuvan aidosti mielenkiintoisena henkilönä ja hänen suhteensa Alice Liddelliin kuvataan erinomaisesti.


Alice in Sunderland ei siis ole "juonellinen romaani" vaan enemmänkin aitoa historiaa, tarinoita, totutta ja valheita yhdistelevä historiankirja. Kuinka paljon tarinasta on totta? Ja mikä on unta? Mikä taas valetta? Syökö kissa yökön? Yökön kissa syökö?

No comments: