Tuesday, February 12, 2008

Evelyn Waugh: Brideshead Revisited

No nyt, joululahjakirja! Joulupukki toi kombo-lahjan, eli siis Brideshead Revisited -kirjan ja Mennyt maailma DVD-boksin. Kirja on luettu, DVD't vielä katsomatta (en ole nähnyt sarjaa koskaan!).

Brideshead Revisited on kirjoitettu 1944-1945 ja kuvaa - jo silloin - mennyttä maailmaa, eli 2.maailmansotaa edeltänyttä Britanniaa. Maailmaa kuvataan Charles Ryder-nimisen hahmon näkökulmasta (kertojahahmo). Ryderin maailmassa hyvin tärkeässä osassa on Flyte'jen perhe, ja varsinkin kaksi perheen lapsista, Sebastian ja Julia. Sebastian on Ryderin läheinen ystävä nuoruudessa, Julia taas hieman myöhemmin. (Sebastianin ja Charlesin suhteesta voisi tehdä - ja on tietysti tehtykin - kaikenlaisia tulkintoja, joihin en tässä nyt mene. Niin on Frodon ja Saminkin suhteesta!). Kantavana teemana kirjassa on uskonto, etenkin katolisuus.

Evelyn Waugh kirjoittaa todella koukeroisesti ja virkkeet ovat pitkiä. Kirjan lukemisessa siis meni tovi jos toinenkin, vaikka kyse on lyhyestä romaanista. "Lukemisen vaiva" kannatti kuitenkin nähdä: Waugh kuvaa upeasti maailmaa, jossa on elänyt ja jota ei enää ole (ja taas tekee mieli rinnastaa Tolkieniin...). Tunnelma on surumielinen, mutta kuitenkin toiveikas.

Suosittelen ehdottomasti historiallisesta ajankuvauksesta pitäville! Tämä on ilmeisesti suomennettukin, kai...?

No comments: