Friday, February 29, 2008

Robert A. Heinlein: Starship Troopers

Yksi omituisista asioista scifi-harrastuksessani oli pitkään se, etten ollut koskaan lukenut ainuttakaan Robert A. Heinleinin kirjaa. Ja Heinlein on kuitenkin ns. suuri nimi scifin alueella! No, nyt on tämäkin korjattu: luin Starship Troopersin.

Starship Troopers on yksi Heinleinin tunnetuimmista kirjoista, osittain toki sen takia, että sen pohjalta tehtiin elokuva muutama vuosi takaperin. Leffa olikin oikein hyvä, vaikka tuntui painottavan eri asioita kuin romaani. Starship Troopers (kirja) kertoo yhden sotilaan, Ricon, elämästä armejassa ja lopulta maan sotavoimien taistelusta "ötököitä" (bugs) vastaan. Yksi mies, valtava järjestelmä.

Starship Troopersia on kritisoitu sotaa glorifioivana ja onhan siinä sitäkin. Toisalta taas muutamassa kohdassa Heinlein tuntuu ottavan kantaa sodan järjettömyyteen (tai sen välttämättömyyteen) sekä vapauteen ja vastuuseen (vai onko se jo fasismia?). Kirja on hyvin monitulkintainen ja eriyisen mielenkiintoista on verrata sitä muutamaan muuhun scifi-sotakirjaan (etenkin Joe Haldemanin erinomaisiin Forever War ja Forever Peace -kirjoihin) sekä tietenkin aikaansa, jolloin se on kirjoitettu (1959).

OK, Heinleinin kirja on hyvin militaristinen, pääpaino on todellakin sotilaskoulutuksessa. Tästä huolimatta se pitää hyvin otteesaan ja luo pelottavan realistisenkin kuvan tulevaisuudestamme. Kritiikistä huolimatta hyvä teos. Antoi kuitenkin ajattelemisen aihetta olematta liian raskas luettavaksi. Suosittelen! Luen varmasti Heinleiniltä jotain lisää tulevaisuudessa.

1 comment:

Tero said...

Minusta Starship Troopers on ehkä tehokkain osoitus Heinleinin vaarallisuudesta kirjailijana: hän esittää vastenmielisen militaristisen yhteiskuntaideaalin sen verran vetävästi ja vakuuttavasti, että se kirjaa lukiessa kuulostaa ihan järkevältä ja perustellulta. Vasta kun kirjan sulkee ja alkaa ajatella koko asiaa huolellisemmin, tajuaa, millaisesta systeemistä olisi kysymys.