Friday, February 22, 2008

Cory Doctorow: Down and Out in Magic Kingdom

Kerrankin ajoissa liikkeellä... Kesällä on Swecon ja Sweconin toinen kunniavieras on Cory Doctorow!

Down and Out in Magic Kingdom on Doctorowin ensimmäinen romaani ja varsin mielenkiintoinen romaani onkin. Kirja sijoittuu tulevaisuuteen, jossa kuolema on voitettu ja ihmiset elävät ikuisesti, vaihtavat vain välillä ruumiista toiseen varmuuskopioiden avulla. Päähenkilö Julius toteuttaa suuren haaveensa ja muuttaa asumaan Disney Worldiin. Disney Worldissa on kuitenkin alkamassa sisällissota (kärjistetysti sanottuna) ja Julius joutuu tietysti siihen mukaan.

Doctorowin maailma on mielenkiintoinen. Hän ei hirveän syvällisesti pohdi kaikkia niitä ongelmia, mitä kuolemattomuudesta syntyy (tosin ei jätä aihetta käsittelemättäkään). Down and Out in Magic Kingdom keskittyykin hyvin yhteen tiettyyn aspektiin ja paikkaan/tapahtumaan Doctorowin yhteiskunnassa. Maine ja kunnia ovat kaikki kaikessa, rahan sijaan ihmisten status mitataan "Wuffie"'ina. Rahalle ei enää juuri ole tarvetta, maailma on varsin yltäkylläinen. Kirja kuvailee paljon Disney Worldin ominaisuuksia ja laitteita, joten niiden tuntemus helpottaa tunnelmaan pääsyä olennaisesti (kaikkia ei kuvata kovin tarkkaan: oletetaan että lukija tietää mikä on Liberty Belle tai Hall of Presidents).

Sen verran mielenkiintoinen Doctorowin luoma maailma oli, että taidanpa lukea häneltä jotain muutakin ennen Sweconia! Lisämielenkiintoisuus tässä romaanissa on vielä se, että se julkaistiin alunperin netissä Creative Commons -lisenssin alla ja on edelleen saatavilla ilmaiseksi Doctorowin kotisivujen kautta. (Minä olen vanhanaikainen ja ostin kirjan...)

No comments: