Wednesday, January 21, 2009

Jasper Fforde: The Eyre Affair

Tämän olen kyllä lukenut aikaisemminkin, mutta kun nyt kirja sattui (kirjaimellisesti) kulkemaan kauttani, niin päätin lukea sen uudestaan, eli Jasper Fforden The Eyre Affair uusintakierroksella.

On vuosi 1985 maailmassa, jossa Krimin sota jatkuu edelleen, Wales on itsenäinen valtio ja kloonatut dodot suosittuja lemmikkejä (vaikkakaan eivät enää aivan tredikkäitä). Kirjallisuuteen liittyviä rikoksia on niin paljon, että niitä tutkii oma osastonsa, johon päähenkilö Thursday Next kuuluu. Thursday tutkii kirjallisuusväärennöksiä ja piraattikopioita ja muuta normaalia, kunnes kirjoihin liittyvät rikokset siirtyvä ihan muihin sfääreihin... Onko mahdollista kidnapata fiktiivistä hahmoa? Thursdaylla onkin vastassaan suunnattoman vaarallinen vastustaja, jonka kynsistä ei vielä kukaan ole selvinnyt hengissä!

Syvällistähän tämä ei sinänsä ole, mutta ehdottoman viihdyttävää ja täynnä ihania kirjallisuusvitsejä (hienovaraisia ja vähemmän sellaisia), jotka vetoavat minuun. Ja tietenkin dodoja: Pickwick (Thursdayn dodo) on ehkä kirjallisuushistorian sympaattisin lemmikki! (Destructionin/Deliriumin Barnabasta ehkä lukuunottamatta, mutta hän ei ehkä ollutkaan varsinaisesti lemmikki...). Hieman kirjallisuustaustaahan tällaisesta huumorista nauttiminen ehkä vaatii (=tietyntyyppistä nörttiyttä), mutta ilmankin sitä The Eyre Affair on mitä viihdyttävin ja actionpainotteinen dekkari! Pitääkin lukea koko sarja uudestaan (ja uusin osa ensimmäistä kertaa!)

No comments: