Friday, January 16, 2009

Michael Chabon: The Yiddish Policemen's Union

Viimeisimmän romaani-Hugon voitti Michael Chabon kirjastaan The Yiddish Policemen's Union. Aiemmin Chabonilta oli tullut luettua ainoastaan loistava Kesämaa (joka on hieno fantasiakirja baseballista!).

Vaihtoehtoisesta historiasta on kyse, juutalaisasutusta Alaskassa. The Yiddish Policemen's Union on dekkari, pääosassa alkoholisoitunut, vaimostaan eronnut poliisi Landsman. Landsman päätyy selvittelemään mysteeristä murhaa, jonka seuraukset ja syyt voivat olla huomattavasti syvemmällä kuin hän aluksi kuvittelikaan. Koko ajan mukana kulkee ajatus uudesta diasporasta: USA haluaa Alaskan takaisin juutalaisilta ja kaikkien tulevaisuus on vaakalaudalla. Landsmanilla on vielä - tietenkin - henkilökohtaisiakin ongelmia, joista vähäisin ei liene se, että hänen ex-vaimonsa onkin yhtäkkiä hänen pomonsa...

The Yiddish Policemen's Union on niitä kirjoja, jotka oikeastaan pitäisi lukea useampaan kirjaan. Chabon ei alleviivaa, ja etenkin hänen vaihtoehtoinen historiansa kuvaillaan hienovaraisesti rivien välissä, eikä selitetä rautalangasta väännetysti. Mikä ei tietenkään tee tästä helppoa, iltaisin väsyneenä luettavaa kirjaa. Tarinassa on paljon tietyntyyppistä kuivaa huumoria, mikä vetosi. Yhtä kevyt tämä ei ollut kuin Kesämaa, mutta aihe ja kohdelukijatkin ovat huomattavan eri. Chabon kuvasi kivasti Landsmanin nykyisyyttä preesensissä ja menneisyyttä imperfektissä, mikä loi hienon kontrastin useamman aikajanan välille (ja loi tavallaan myös lisäjännitystä: preesensissä voi tapahtua mitä tahansa!)

Pitäisi varmaan tutustua amerikanjuutalaisten kulttuuriin tarkemmin ja lukea tämä sitten uudestaan!

No comments: