Wednesday, January 28, 2009

Alfred Bester: Murskattu mies

Hugo-listan lyhentämistä, tällä kertaa ihka ensimmäinen voittaja Alfred Bester ja kirja Murskattu mies (joka tuli kirjastossa vastaan suomeksi).

Murskattu mies kertoo maailmasta jossa esperit eli kurkistajat (=telepaatit) näkevät kaikkien mieliin ja rikosten tekeminen onkin sen takia mahdotonta. Toinen päähenkilöistä, Ben Reich, päättää kuitenkin tehdä murhan ja päästä pakoonkin, välttyä pelätyltä Murskaamiselta. Reichin vastavoimana toimii esperi Lincoln Powell, joka yrittää selvittää sekä miten Reich murhansa teki että ennenkaikkea miksi.

Telepaatit ovat toki scifissä usein nähty teema ja siksi olikin virkistävää lukea ns. alkuteos, joka on - epäilemättä - toiminut esikuvana monelle muulle vastaavaa teemaa käsittelevälle kirjalle (ja muullekin, B5 nousee tietenkin heti mieleen). Besterin tapa kirjoittaa (kuvailla?) esperien äänetöntä, ajatuksista muodostuvaa keskustelua lauseista muodostetuilla kuvilla oli myös varsin hyvä ja pidin tavasta jolla Reich peitti ajatuksensa Powelilta.

Ymmärrettävästi alansa klassikko. Ei nyt varsinaisesti innostanut heti lukemaan lisää Besteriä, mutta varmasti tulee jossain vaiheessa hänenkin teoksiin taas tartuttua.

No comments: