Friday, February 13, 2009

C.J.Cherryh: Downbelow Station

Hugo-voittaja tämäkin, eli C.J. Cherryhin Downbelow Station. Sijoittuu Alliance-Union -universumiin (joka oli ihan vieras ennen tätä kirjaa).

Monen kertojan näkökulmasta kerrottu sotakirja, avaruusasemalle sijoittuva (nimestä voinee arvata jotain). Mukana tarinassa tärkeässä osassa myös avaruusaseman vieressä oleva planeetta Pell, jolla asuu rauhanomainen rotu, hisa. Sota koskettaa toki myös heitä ja he eivät ole siihen lainkaan varautuneet. Aseman väki joutuu nopeasti sotivien osapuolten "puun ja kuoren" väliin ja joutuu tekemään tulevaisuuttaan koskevia, hankaliakin ratkaisuja.

OK, monen kertojan tarinassa oli ehdottomasti se hyvä puoli, että sodan eri osapuolet saivat - ainakin osittain - äänensä kuuluviin. Ongelmaksi (minulle) muodostui se, että mieleenpainuvia ja koskettavia hahmoja oli melko vähän. Muutama (Talley, Satin) hahmo nousi onneksi ylitse muiden ja etenkin hisa oli varsin mielenkiintoinen rotu (ja hyvä esimerkki ihmisten ahneudesta ja sortovallasta...). Mutta verrattuna niihin kahteen muuhun Cherryhin kirjaan, jotka olen aiemmin lukenut, ei Downbelow Station ollut mitenkään erityisen hyvä. 200 sivua käytettiin juonen alustamiseen ja vasta sen jälkeen alkoi tapahtua. Osa alustuksesta oli toki tärkeää ja hahmoja tosiaan oli paljon, mutta hieman nopeammin olisi voinut asia edetä. Onnistuneita kohtia oli (ja muutama oikein koskettavakin kuvaus), mutta ne jäivät ikävästi vähemmistöön.

Paladin ja Foreigner olivat hahmoiltaan parempia, mutta kaipa Cyteen (joka näytti pelottavan paksulta... ja on siis tämän jatko-osa) pitää lukea, sekin kun voitti Hugon.

2 comments:

Sari said...

Minä ammun nyt itseäni jalkaan luomalla suuria odotuksia mutta minulle Cyteen on paras scifiromaani ikinä, ja niitä kirjoja jotka Sormusten Herran ohella luen säännöllisesti uudestaan. Itse asiassa luin sen heti kaksi kertaa peräkkäin koska ekalla kerralla en ihan pysynyt kärryillä kaikesta :-)

Kisu said...

OK, tuo kyllä lisää motivaatiota lukea Cyteen! Se odottaa jo hyllyssä ja onneksi omat odotukset eivät ole kauhean korkealla, eli mahdollisuus yllättyä iloisesti on olemassa. :)