Tuesday, July 21, 2009

George R.R.Martin: Miekkamyrsky

George R.R. Martinin Tulen ja jään laulun 3.osa, Miekkamyrsky, julkaistiin Suomessa kahdessa osassa, mutta oikeasti kyseessä on siis vain yksi romaani.

Miekkamyrskyssä tarina eteneekin harppauksin, ja vaikka sivuja kyllä riittää, paikalleen ei jäädä junnaamaan. Sisällissota jatkuu, eikä valtakunta ole lainkaan varautumassa Muurin pohjoispuolen / Daeneryksen tuleviin uhkiin, mistä varmaan seuraa ongelmia jatko-osissa. Martin on taitavasti levittänyt näkökulmahahmonsa ympäri valtakuntaa siten, että suurin osa tärkeistä paikoista on edustettuna. Ainoastaan Talvivaarassa ei ole tässä kirjassa ketään, mikä omalla tavallaan lisää paikan mystisyyttä ja sen tulevaisuuden epävarmuutta. Kuninkaansatamassa on useampikin hahmo, mutta he käsittelevät paikan tapahtumia hyvin eri näkökulmista. Ja näppärästi Martin kirjan loppupuolella saa Kuninkaansatamaan uuden näkökulmahahmon vanhojen sieltä lähtiessä. Miekkamyrskyssä muutama "vanha tuttu hahmo" nostetaankin näkökulmahahmoiksi, mikä on ihan mielenkiintoista. Toivottavasti Martin saisi kuitenkin edes muutamia hahmoja seuraavassa osassa yhteen, uutisten vaihto tulee olemaan mielenkiintoista!

Martinilla ei onneksi ole niin monille fantasiakirjailijalle ominaista ongelmaa, eli hahmojen liiallista hengissäpitämistä. Tuntuu että kuka tahansa on vapaata riistaa, milloin tahansa, ja se lisää tarinaan todella tärkeän jännityselementin (mikä monilta heikommilta kirjailijoilta puuttuu tyystin). Toki tästäkin tarinasta henkiin jäädään, mutta yhdenkään hahmon tulevaisuus ei vaikuta täysin turvatulta.

Ongelma on nyt se, että sarjaa on enää jäljellä yksi osa, ja sitten pitääkin odottaa seuraavaa. Odottavan aika on tunnetusti pitkä...

No comments: