Tuesday, July 7, 2009

John Scalzi: Zoe's Tale

Viimeinen Hugo-romaaniehdokas on John Scalzin Zoe's Tale. Jälleen kerran entuudestaan tuntematon kirjailija, ja itse asiassa Old Man's War -sarjan 4.osa.

Zoe's Tale kertoo (yllättävää...) Zoë-nimisestä teinistä, joka ottovanhempiensa lähtee asuttamaan kaukaista planeettaa. Melko pian käy ilmi, että planeetan asuttaminen ei menekään ihan suunnitelmien mukaan. Zoë kuitenkin haluaa elää normaalia teini-ikäisen elämää kavereineen ja poikaystävineen, siitäkin huolimatta että hän on - normaalielämänsä ohella - ihmisten ja Obin-alieneiden rauhanehto ja käytänössä Obinien puolijumalatar...

Tämä kirja liittyy Scalzin kolmanteen romaaniin, The Last Colony, ja itse asiassa kertookin saman tarinan eri näkökulmasta. The Last Colonyn lukeminen ei ole välttämätöntä Zoe's Tale'n ymmärtämiseksi, mutta kyllä se olisi helpottanut paljon. Monessa kohdassa tuli selkeä "tämä juttu on varmaan kerrottu jossain muualla" -fiilis, mikä ei varsinaisesti kirjaa parantanut. Zoë on hahmona onneksi ihan OK, eikä juonellisestikaan mitään suurta vikaa ole (tapaaminen "ihmissusien" kanssa tosin tökkäsi, se ei ollut luotenva), mutta ohueksi kirja yksinään jää. Koska Zoe's Tale oli kuitenkin varsin hyvä, niin pitää ehkä yrittää lukea sarjan alkupääkin.

6 comments:

tpi said...

Suosittelen kyllä niiden alkupään kirjojen lukemista. Itse luin ensimmäisenä Last Colony-kirjan, joka tuntui olevan ihan ok, mutta sen jälkeen innostuin lukemaan ne aikaisemmat osat - joka sai sen Last Colonyn vaikuttamaan jälkikäteen paremmalta kuin lukiessa tuntuikaan. Ja kun Oli Last Colonyn lukenut, tämä kirja tuntui oikein mainiolta ja viihdettävältä kevyehköltä välipalalta.

Kisu said...

Tarkoitus olisi, mutta on niin paljon muutakin lukemista... Scalzin kirjojen saatavuus on myös ollut melko heikkoa täällä Suomessa, pitää tilailla ulkomailta. Tämä tosiaan oli melko kevyt kirja, mikä tietysti näin kesään hyvin sopi, mutta ainakin edelliseen Hugo-ehdokkaaseen (Anathem) verrattuna jopa liiankin kevyt? Sanan kaikissa merkityksissä...

tpi said...

Tampereelta taidat olla sinäkin. Minulla on ne pari ensimmäistä kirjaa - ja joutavat kyllä lainaksi, jos kiinnostaa. Portin hommissa olet ilmeisesti ollut myös mukana, jos olet postitustalkoissa ollut, ollaan varmaan nähtykin.

Kisu said...

Jesh, Tampereella minäkin ja lainaisin kyllä mielelläni! Portin postitustalkoisiin en valitettavasti yleensä kerkiä, mutta voi hyvin olla, että on muuallakin törmäilty (Viikinsaari?)

Tero said...

Multa löytyy myös Scalzin aikaisemmat teokset (sekä OMW-sarja että muut), lainaksi saa esim. Viikinsaaressa.

Kisu said...

Tero, kiitokset, kiinnostaa kyllä! En ole ihan 100% varma pääsenkö itse Viikinsaareen tänä vuonna, mutta siellä on kyllä ihmisiä joiden kautta kirjat minulle päätyvät.