Monday, March 9, 2009

Philip José Farmer: The Other Log of Phileas Fogg

Ei enää tällaisia ajoituksia: Philip José Farmer kuoli samana päivänä kun sain luettua hänen kirjansa The Other Log of Phileas Fogg.

Philas Fogg matkusti maailman ympäri 80 päivässä. Tämän tietävät kaikki. Kuitenkaan kaikki (kuten Jules Verne) eivät tiedä kaikkea, kuten Foggin matkan taustalla vaikuttavista avaruusolennoista! Onneksi Farmer sai käsiinsä "sen toisen" matkapäiväkirjan, jossa totuus paljastuu!

Ihan vinkeä ajatus, ja kantaakin melko pitkälle tarinaan. Foggin ja Passepartout'n persoonista selviää paljon enemmän kuin Vernen versiossa ja varsinkin Foggin kannalta tämä on ihan merkityksellistä. Sankarimme kohtaavat myös paljon jännittäviä hahmoja, joista Verne ei maininnut mitään (tai ainakaan alkuperäisteoksessa heitä ei mainittu). Tarina alkaa hieman toistaa itseään loppua kohti, mutta melko hyvin Farmer langat käsissään pitää. Kuinka ollakaan, tarina ei aukea todennäköisesti lainkaan jos Vernen kertomusta ei ole lukenut (mutta kukapa ei olisi?), mutta jos Maailman ympäri 80 päivässä on tullut luettua useampaankin otteeseen, niin Farmerin "rinnakkaiskertomus" on ihan hauskaa luettavaa. Olisi ehkä ollut vielä hauskempi lukea tarina matkapäiväkirjamuotoon kirjoitettuna (kirjan nimi on hieman harhaanjohtava), mutta käy tämä näinkin.

No comments: